Arapske zemlje žele da se sirijska opozicija ujedini

SNC ne kontroliše nijedan dio sirijske teritorije, a nisu ni sve arapske zemlje uvjerene da Vijeće predstavlja cijelu sirijsku opoziciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 08:18h

Arapske zemlje podržaće sirijsku opoziciju da se ujedini prije nego je i službeno priznaju kao alternativnu vladu, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova Tunisa,koji će naredne sedmice biti domaćin sastanak o Siriji.

Protesti protiv sirijskog režima traju već godinu, a sirijsko nacionalno vijeće (SNC) iskristalizovalo se kao međunarodni glas tog ustanka, ali još nije uspio da pokaže da nadzire ustanike i aktiviste.

Sumnja u sposobnost SNC da upravlja Sirijom biće tema sastanka "prijatelja Sirije" 24. februara u Tunisu koji je organizovali Arapska liga, kako bi se pojačala međunarodna borba protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, prenosi agencija Rojters.

SNC se nada da će priznanjem arapskih zemalja postati opoziciona alternativna vlada, kao što se to dogodilo sa libijskim nacionalnim prelaznim vijećem (NTC).

SNC ipak ne kontroliše nijedan dio sirijske teritorije, a nisu ni sve arapske zemlje uvjerene da Vijeće predstavlja cijelu sirijsku opoziciju.

Bonus video: