SAD: Asadov predlog je smiješan

Sirijski predsjednik ponudio referendum o novom ustavu i održavanje izbora u sljedeća četiri mjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 01:28h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad ponudio je održavanje višepartijskih izbora u sljedećih četiri mjeseca, dok su njegove trupe napadale gradska naselja pod kontrolom pobunjenika pokušavajući da ih preuzmu.

Pod pritiskom svjetske javnosti da se okonča nasilje koje je odnijelo najmanje 6.000 života, Asad je obećao da će održati referendum o novom ustavu, poslije koga bi se kroz 90 dana održali izbori, prenio je Rojters.

Bijela kuća je odbacila Asadovo obećanje o održavanju referenduma o novom ustavu kao „smiješno“.

„To je ismijavanje sirijske revolucije“, kazao je portparol Bijele kuće Džej Karnej. „Obećanja reformi dosad su obično bila praćena povećanjem brutalnosti i njegov režim ih nikada nije sprovodio od početka mirnih demonstracija u Siriji. Dani Asadovog režima su odbrojani.“

Signal da Asad hoće da pobjedi

Kako je naveo Rojters, obećavanje referenduma prije je signal da Asad hoće da pobjedi u borbi pod svojim uslovima, nego da se povuče kao što Sjedinjene Države, njihovi evropski saveznici, Turska i Arapska liga zahtijevaju.

Izbori koji bi uslijedili 90 dana po usvajanju ustava koji bi omogućio da predsjednik bude izabran na dva sedmogodišnja mandata.

„Politički sistem države će biti zasnovan na principu političkog pluralizma, a demokratija će se sprovoditi preko glasačkih kutija“, prenijela je sirijska televizija dio nacrta ustava.

Predstavnici opozicije su odbili ponudu, a Asad je jasno stavio do znanja da i dalje namjerava da guši pobunu tenkovima i vojskom.

Predstavnici opozicije su odbili ponudu, a Asad je jasno stavio do znanja da i dalje namjerava da guši pobunu

Opozicioni aktivisti su javili da su vojne trupe započele novu ofanzivu u Hami, gradu koji ima krvavu istoriju otpora Asadovom ocu, Hafezu al-Asadu, bombardujući naselja protivavionskim bacačima sa borbenih kola. Artiljerijskom paljbom gađani su i djelovi Homsa, trinaesti dan zaredom, dok su vojne trupe vršili pretrese kuća i hapšenja u Damasku.

Vojni avioni izvršili napad na naftovod?

Bombardovan je i naftovod u Homsu. Predstavnici pobunjenika tvrde da su dva vojna aviona izvršila napad na naftovod, dok sirijski režim napade pripisuje „terorističkim grupama. Navode nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Međunarodni napori da se okonča pokolj su zakazali.

Međunarodni napori da se okonča pokolj su zakazali

Francuska je saopštila da pregovara o novoj rezoluciji UN o Siriji sa Rusijom, glavnim Asadovim saveznikom i snabdjevačem oružjem, kao i da želi da formira humanitrarne koridore kako bi olakšala položaj civila koji su se našli usred nasilja.

„Ideja o uspostavljanju humanitarnih koridora koju sam prethodno predlagao kako bi se dozvolilo pripadnicima NVO sektora da dopru do zona gdje se događaju skandalozni masakri, treba da se razmatra u Savjetu bezbjednosti“, kazao je šef diplomatije Alen Žipe.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da će saslušati Žipeove stavove, ali je dodao: „Ukoliko je plan da se Savjet bezbjednosti i Ujedinjene nacije iskoriste za usvajanje retorike kojom se pomaže legitimizaciji promjene režima, onda se bojim da međunarodni zakoni to ne dozvoljavaju i da mi ne možemo podržati takav pristup.“

Bonus video: