Samit u Singapuru logistički izazov za Sjevernu Koreju

Singapur je izabran za mjesto prvog samita predsjednika SAD i lidera Sjeverne Koreje kako zbog razumnog trajanja leta, tako i zbog političke neutralnosti te ostrvske države
62 pregleda 4 komentar(a)
Singapur, Foto: Reuters
Singapur, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2018. 06:51h

Putovanje lidera Sjeverne Koreje Kim Džong una u Singapur na razgovore sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom je logistički izazov i vjerovatno će obuhvatiti korištenje aviona iz sovjetskog doba, koji će prevesti njega i limuzinu, kao i desetine članova bezbjednosnog i drugog osoblja.

Singapur je izabran za mjesto prvog samita između američkog predsjednika i lidera Sjeverne Koreje kako zbog razumnog trajanja leta i udaljenosti od Pjongjanga, tako i zbog političke neutralnosti te ostrvske države, rekao je novinarima zvaničnik iz južnokorejskog predsjedništva.

Od kada je postao lider Sjeverne Koreje 2011, Kim je, koliko je poznato, samo jednom putovao avionom u inostranstvo i to nedavno, u Kinu, na razgovore sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom. Letio je ličnim avionom „iljušin-62M“ u čijoj pratnji je bio teretni avion u kojem je, kako tvrde upućeni u sjevernokorejske prilike, bila njegova limuzina.

"Izgleda kao da je putovanje u Daljan bila proba“, kazao je Andrej Abrahamijan, naučni saradnik na Pacifik Forumu CSIS.

Udaljen 4.700 kilometara od aerodroma Sunan u Pjongjangu, Singapur je u dometu aviona Il-62M. Letjelica iz sovjetskog doba sa četiri motora je prvi put stavljena u pogon 1970-ih i ima maksimalni dolet od 10.000 kilometara.

Međutim, teretni avion "iljušin-76" ne može da leti više od 3.000 km bez dopunjavanja goriva ako nosi maksimalni teret. To znači da će na putu za Singapur morati da svrati do neke prijateljske lokacije poput prijestonice Vijetnama ili da leti sa smanjenim teretom.

Avion "Il-76", prvobitno namijenjen za transfer teške mašinerije do udaljenih djelova Sovjetskog Saveza, je dovoljno velik da u njega stane jedan školski autobus ili dva brodska kontejnera, prema operatoru putničkih i teretnih letova Antarctic Logistics & Expeditions.

Međutim, ovaj teretni avion ima neke bezbjednosne probleme. U posljednjem incidentu prošlog mjeseca, prilikom pada je poginulo 257 osoba nakon polijetanja iz baze u Alžiru. Za razliku od njegovog oca Kim Džong una, koji je umro 2011. i koji je prilikom rijetkih putovanja u inostranstvo koristio oklopni voz iz straha da ne bude oboren, za mlađeg lidera nije poznato da ima averziju prema letjenju.

Međutim, putovanje avionom na ovu udaljenost predstavlja značajno veći izazov u smislu transporta komunikacione i bezbjednosne opreme te osoblja koje je potrebno kao podrška samitu.

Li Jun-keol, koji je nekada radio za sjevernokorejsku vladu a sada je na čelu Centra za sjevernokorejske strateške informacije u Seulu, rekao je da putovanje obuhvata desetine pripadnika bezbjednosnog osoblja i opremu, uključujući možda i lični toalet za lidera.

Takođe će se potrošiti velika količina mlaznog goriva, naftnog derivata koji je ograničen sankcijama Ujedinjenih nacija na sjevernokorejski uvoz. Za dva Kimova aviona će biti potrebno oko 50 metričkih tona mlaznog goriva za let od Pjongjanga do Singapura.

Kina, glavni izvor goriva za Sjevernu Koreju, izvezla je samo tri tone mlaznog goriva u martu i nije zvanično izvozila tokom dva prethodna mjeseca, prema kineskim carinskim podacima.

Međutim, avioni Sjeverne Koreje mogu da uzmu dodatno gorivo kada lete u Kinu i Rusiju radi komercijalnih operacija, a međunarodni bezbjednosni eksperti vjeruju da Pjongjang možda pravi zalihe goriva koje takođe koristi za raketni program.

"Sjedinjenim Državama je više odgovarala Ženeva“, rekao je novinarima južnokorejski predsjednički zvaničnik, koji je organizaciju samita komentarisao pod uslovom da ostane anoniman.

"Međutim, Singapur je izabran jer je Kim Džong unu najizvodljivije da doputuje do te destinacije s obzirom na vrijeme leta i udaljenost“.

Dvije strane su prvobitno razmatrale da se sastanu u Panmundžomu, selu pomirenja na granici između dvije Koreje, gdje je održan treći međukorejski samit kojem su prošlog mjeseca prisustvovali Kim i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in, rekao je taj zvaničnik. Dodao je da Južna Koreja ne zna razlog zbog kojeg se odustalo od Panmundžoma.

Samo jedna hotelska soba ispunjava bezbjednosni protokol za predsjednika SAD

Nema zvanične potvrde o tome gdje će se tačno sastati Kim i Tramp, iako postoji nekoliko lokacija u Singapuru koje mogu garantovati bezbjednosnu zaštitu, uključujući hotele koji imaju iskustva sa događajima uz visoke mjere bezbjednosti, prema pisanju singapurskih medija i riječima zvaničnika tamošnje vlade.

Singapurski premijer Li Hsein Lung je u telefonskom razgovoru sa Trampom u petak rekao da je toj državi „čast da bude domaćin i daće sve od sebe da omogući uspješan susret“.

Tramp je rekao da će samit doprinijeti rješavanju dugotrajnog pitanja uspostavljanja mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Singapura.

Planiran je jednodnevni susret 12. marta, ali ako jedan ili obojica lidera odluče da prenoće, u cijelom gradu postoji samo jedna hotelska soba koja ispunjava „bezbjednosni protokol“ za američkog predsjednika, prema izvoru upoznatom sa posjetama prethodnih lidera SAD.

To je apartman Shangri-la od 348 kvadratnih metara u Valles Wing krilu istoimenog hotela, sa trenutnom cijenom noćenja od 10.000 singapurskih dolara (7.500 američkih).

Uništenje nuklearnog postrojenja krajem maja

Sjeverna Koreja je zakazala zatvaranje lokacije za nuklearne probe između 23 i 25. maja, zavisno od vremenskih uslova u skladu sa prethodnim obećanjem da će obustaviti testiranja, objavili su juče državni mediji. Centralna državna agencija je saopštila da će tuneli poligona na sjeveroistoku zemlje biti uništeni eksplozivom, ulazi blokirani a posmatračke i istraživačke prostorije, kao i stražarska mjesta na površini, biti uklonjeni.

"Institut za nuklearno oružje i druge relevantne insitucije preduzimaju tehničke mjere za uklanjanje sjeverne lokacije za nuklearno testiranje kako bi se osigurala transparentnost obustave nuklearne probe“, navedeno je u saopštenju.

Prevela i priredila: Angelina Šofranac

Bonus video: