Sirija: Snage sigurnosti Asadovog režima bombarduju Homs

Aktivisti su rekli da je u posljednjim napadima u nedjelju dana dugoj opsadi Homsa ubijeno sedmoro ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 18:17h

Sirijske snage su bombardovale neke kvartove grada Homsa nastojeći da slome pobunu protiv predsjednika Bašara al Asada, dok njegova saveznica Rusija najavljuje da neće prihvatiti arapski mirovni plan koji kruži u Ujedinjenim nacijama (UN).

Aktivisti su rekli da je u posljednjim napadima u nedjelju dana dugoj opsadi Homsa ubijeno sedmoro ljudi.

Muhamed Hasan, sirijski opozicioni aktivista, agenciji Rojters je telefonom rekao da je među ubijenima u granatiranju kvarta Bab Amro i jedna 55-godišnja žena.

Subotnje krvoproliće uslijedilo je nakon što je u petak, u bombaškom napadu na baze snaga sigurnosti u Alepu, ubijeno najmanje 28 osoba, a pobunjenici tokom noći vodili borbe sa sirijskom vojskom u predgrađima Damaska.

Subotnje krvoproliće uslijedilo je nakon što je u petak ubijeno najmanje 28 osoba, a pobunjenici tokom noći vodili borbe sa vojskom u predgrađima Damaska

Svijet je, međutim, još uvijek duboko podijeljen glede načina okončanja sukoba.

Prije nedjelju dana su Rusija i Kina uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koji su pripremile zapadne i arapske zemlje, a u kojem se podržava poziv Arapske lige Asadu da odstupi s vlasti.

Saudijska Arabija je u međuvremenu za Generalnu skupštinu UN pripremila novi nacrt, koji je sličan onom ranijem.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Genadij Gatilov, u subotu je, međutim, rekao da Moskva ne može u Generalnoj skupštini podržati "isti neuravonteženi tekst rezolucije".

Galerija

Bonus video: