Sirijski general ubijen u Damasku

Jedan general sirijske vojske ubijen je danas u napadu "terorističke grupe" u Damasku, javila je sirijska državna agencija Sana.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 15:20h

"Naoružana grupa terorista ubila je jutros brigadnog generala i ljekara Isu al-Havlija, direktora (vojne) bolnice u Hamišu, ispred njegove kuće u četvrti Ruknedin", u sjeverozapadnom dijelu Damaska, navodi agencija.

"Trojica naoružanih muškaraca čekala su u zasjedi da general Havli izađe iz kuće i pucala su u njega", navodi agencija i precizira da je general bio reumatolog i da je imao troje djece.

Državna televizija prikazala je snimke tijela sa zamućenim likom koje je predstavila kao generalovo.

Još niko nije preuzeo odgovornost za ovo ubistvo.

Činjenica da se ovakvo ubistvo dogodilo u glavnom gradu Sirije govori da se nasilje širi i na Damask koji je do sada bio pošteđen većih nemira i sukoba.

Informaciju o smrti sirijskog generala za sada nisu potvrdili drugi izvori, a ako je istinita, to je prvo ubistvo visoko rangiranog pripadnika vojske u Damasku.

Ankara traži od UN humanitarnu pomoć za Siriju

Turska će zatražiti od Ujedinjenih nacija da pokrene kampanju slanja humanitarne pomoći za žrtve represije u Siriji, saopštio je danas turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

"Danas sam naložio da se zahtjev za humanitarnu pomoć uputi Visokom komesarijatu UN za ljudska prava u Ženevi", kazao je Davutoglu novinarima prilikom posjete Vašingtonu, prenosi agencija Anadolija.

"Mi, Turska, pokrećemo inicijativu u kancelariji UN u Ženevi kako bismo uspostavili tok humanitarne pomoći Siriji", dodao je turski ministar i ukazao na "humanitarnu dramu", posebno u sirijskim gradovima Homs i Zabadani koje bombarduje sirijska vojska.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava, čiji je zadatak promovisanje i zaštita ljudskih prava, nema ovlašćenja u humanitarnom domenu.

Neimenovani turski diplomatski izvor rekao je da će Turska "skrenuti pažnju na tu temu Visokom komesarijatu za ljudska prava, ali i drugim organizacijama UN specijalizovanim za humanitarnu pomoć, uključujući Kancelariju za koordinaciju humanitarnih poslova", čije je sjedište takođe u Ženevi.

Davutoglu, koji će se u ponedjeljak sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, najavio je da će Turska problem represije u Siriji iznijeti i u Generalnoj skupšini UN, poslije neuspješnog glasanja o rješenju krize u toj zemlji u Savjetu bezbjednosti UN. Rusija i Kina uložile su veto na predlog rezolucije o Siriji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je u Siriji od marta 2011. ubijeno više od 6.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: