Džinovski puževi zaposjeli Majami

Niko tačno ne zna kako je ova vrsta, jedna od najvećih i najhalapljivijih u svijetu - hrane se sa više od 500 različitih vrsta biljaka, dospjela u Majami
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 21:32h

Stanovnici Majamija već nekoliko mjeseci muku muče sa džinovskim puževima koji su zaposjeli jugozapadni kraj tog grada na Floridi, prenosi AFP.

Od početka "sluzave" invazije, prošlog septembra, do januara ove godine, inspektori ministarstva poljoprivrede sakupili su više od 35.000 ovih puževa, porijeklom iz Afrike, koji mogu da dostignu 25 centimetara u dužini i 10 centimetara u širini.

Mogu da žive i po nekoliko godina, a razmnožavaju se veoma brzo, polažući do 1.200 jaja godišnje. Primjera radi, jedan jedini puž može napraviti cijelu koloniju u kvartu. Ovo je treći put u proteklih pedesetak godina da puževi nađu put do Majamija i naprave pravu invaziju na grad.

Niko tačno ne zna kako je ova vrsta, jedna od najvećih i najhalapljivijih u svijetu - hrane se sa više od 500 različitih vrsta biljaka, dospjela u Majami.

Priča se da je 1966. godine jedan dečak doneo sa Havaja tri ovakva puža kao kućne ljubimce, a da ih je njegova baka na kraju pustila u prirodu. Od ova tri primjerka nastala je "porodica" od 18.000 jedinki za koju je vlastima trebalo devet godina i milion dolara da je unište.

Ova stvorenja su prava noćna mora za poljoprivrednike, pa su lokalne vlasti pozvale stanovnike da se jave dežurnim službama ako spaze "sumnjive puževe". Puževe su u Majamiju prve primjetile dvije sestre, posle čega je otkriveno još oko 1.000 takvih na površini od nešto manjoj od dva kvadratna kilometra.

Puževi mogu da budu opasni jer njihova obilna sluz može da sadrži crve koji prenose jednu vrstu meningitisa koja nije smrtonosna, ali izaziva veoma bolne grčeve u stomaku.

Bonus video: