VRIJEDi 4 MILIJARDE

Rekordna zapljena od 15 tona metamfetamina u Meksiku

Pravosudni organi u Meksiku vjeruju da je zapljena povezana sa moćnim kartelom Sinaloa, koji je ušao u poslove proizvodnje metamfetamina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 01:16h

Meksička vojska je zaplijenila 15 tona čistog metamfetamina u zapadnoj meksičkoj državi Halisko, što je količina jednaka polovini svih zapljena te sintetičke droge u 2009. u cijelom svijetu( 2009. je posljednja godina za koju su UN objavile zvanične podatke).

Od te količine može se napraviti 13 miliona doza, čija vrednost na američkim ulicama premašuje četiri milijarde dolara.

"Ovo bi moglo da nanese veliki udarac snabdjevačkom lancu u SAD. Kada izvučemo toliko mnogo iz lanca snabdjevanja, to je ogromnan uspjeh", rekao je portparol američke Uprave za suzbijanje droge (DEA), Rasti Pejn.

Novinarima su pokazane tone bijelog i žutog praha, koji su pronađeni u jednoj laboratoriji na malom ranču izvan Gvadalahare, drugog po veličini grada u Meksiku i prijestonice meksičke države Halisko.

Meksička vojska je saopštila da su vojnici dobili nekoliko anonimnih dojava a zatim i pronašli ogromno spremište droge na pomenutom ranču.

Vojska je u saopštenju tu zaplijenu nazvala "istorijskom" i rekordnom.

Na ranču nisu pronađeni ljudi, tako da niko nije ni uhapšen, mada se pretpostavlja da je u laboratoriji radilo 12 do 15 ljudi.

Regionalni predstavnik Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala Antonio Maciteli ocijenio je da zapljena tog obima može značiti ili da prodaja metamfetamina ide slabo, pa se kao i u svakoj drugoj trgovini, kad je tržište u depresiji, stavaraju zalihe, ili da je onaj ko stoji iza svega spremao ekspanziju, recimo na tržišta Latinske Amerike ili Azije.

Prethodna najveća zapljena meksičke vojske bila je u junu 2010, kada je otkrila 3,1 tonu čistog metamfetamina u centralnoj državi Keretaro.

Pravosudni organi u Meksiku vjerovali su da je ta zapljena bila povezana sa moćnim kartelom Sinaloa, koji je ušao u poslove proizvodnje metamfetamina.

Jedan neimenovani viši pravosudni zvaničnik SAD u Meksiku ocijenio je danas da je i ova posljednja zapljena u Halisku "vjerovatno povezana sa kartelom Sinaloa".

On je naveo da se Sinaloa okreće proizvodnji metamfetamina "kako bi smanjila svoje oslanjanje na kolumbijski kokain time što će preplaviti tržište metamfetaminom".

Osamdeset odsto svog metamfetamina koji dolazi u SAD biva zaplijenjeno na granici sa Meksikom, pokazuju podaci Nacionalnog obavještajnog centra za drogu.

Galerija