Sankcije bi ojačale režim u Siriji

Turski ambasador u EU upozorava da situacija u Siriji nije ni malo slična Libiji. „Zato se bojimo da će doći do građanskog rata, a taj građanski rat bi se mogao pretvoriti u regionalni sukob“, tvrdi on.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 19:25h

Predsjednik Sirije Bašar al Asad i dalje ima podršku srednjeg sloja, a opozicija je podijeljena, što povećava rizik od klizanja u totalni građanski rat koji bi zahvatio region, upozorio je ambasador Turske u Evropskoj uniji.

Turska je takođe zabrinuta da sankcije koje Damasku nameću EU i Sjedinjene Države neće uspjeti da primoraju Asada da napusti vlast, dok mu Iran i Rusija obezbjeđuju podršku.

„Ono što vidimo je užasno. Rezultat će vjerovatno biti krvav, a, nažalost, Rusi ga podržavaju“, rekao je Selim Jenel juče za Rojters, naglašavajući da Turska čini sve što može da podrži sirijske opozicione grupe, osim opskrbljivanja oružjem i drugom vojnom pomoći.

„Asad i dalje ima podršku. Srednji sloj ga i dalje podržava. Strahuju od onoga što bi se desilo nakon njega“.

Jenel je kazao da režim nije samo jedna osoba, ili jedna porodica, već velika grupa ljudi koja želi da zadrži vlast.

Naglasio je da se slučaj Sirije znatno razlikuje od Libije i njenog pokojnog diktatora Muamera Gadafija.

„Zato se bojimo da će doći do građanskog rata, a taj građanski rat bi se mogao pretvoriti u regionalni sukob“.

Što se tiče sankcija, one bi mogle imati uticaja na kraći rok, ali je mala šansa da one dovedu do zbacivanja Asada i prije će pojačati njegovu popularnost kod naroda, rekao je Jenel.

Sirijska vojska je juče ponovo bombardovala djelove grada Homs koji drži opozicija, i ubila najmanje sto osoba. Šef Ujedinjenih nacija je rekao da je neuspjeh usvajanja rezolucije o Siriji „katastrofalan“ za narod te zemlje.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je osudio okrutnost vladinog napada na središte pobune protiv Asada, koja je izbila prije skoro godinu i svakim danom je sve krvavija.

„Bojim se da je zastrašujuća brutalnost u Homsu, sa napadima iz teškog naoružanja na civilno stanovništvo, mračni nagovještaj onoga što slijedi“, rekao je Ban u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku.

Dok raste zabrinutost zbog nevolja civila, UN razmatraju načine da im dostave hranu i ljekove – što je potez koji bi produbio međunarodno učešće u sukobu koji ima široke geopolitičke dimenzije i koji je izazvao podjelu među stranim silama.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu rekao je prije puta u Vašington na razgovore o Siriji da Turska, koja je nekad u Asadu vidjela saveznika, više ne može posmatrati skrštenih ruku.

Rusija i Kina, koje su u Savjetu bezbjednosti UN uložile veto na rezoluciju o Siriji, protive se stranom „miješanju“.

Turska želi da bude domaćin međunarodne konferencije kako bi se postigao dogovor o prekidu ubistava i obezbjeđivanju pomoći.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige, koja, kao je Ban rekao, planira da obnovi posmatračku misiju u Siriji koju je suspendovala prošlog mjeseca, trebalo bi da se sastanu u Kairu u nedjelju.

SAD, navodno, razmatraju planove za intervenciju u Siriji, od obezbjeđivanja humanitarne pomoći do direktne vojne akcije, prenio je „Gardijan“. Nema naznaka da Obamina administracija ozbiljno razmišlja o vojnim opcijama, ali je predsjednik pod sve većim pritiskom u izbornoj godini da odlučno odgovori na izvještaje o masovnim ubistvima u Siriji.

„Ovdje se umire. To je stvarno rat,“ rekao je „Gardijanu“ preko satelitskog telefona Valid Fara iz Al Kaldije, dijela Homsa pod kontrolom pobunjenika.

Male su nade da će biti prevaziđen globalni jaz koji je nastao nakon glasanja u Savjetu bezbjednosti UN za vikend. Kada je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova da ponovo razmisli o odluci da blokira rezoluciju i o prodaji oružja Damasku, Lavrov je rekao da nema nezavisne potvrde o tome da režim koristi teško naoružanje u Homsu i drugdje, te da je slanje ruskog oružja legalno, izjavili su britanski zvaničnici.

Nema naznaka da Obamina administracija ozbiljno razmišlja o vojnim opcijama, ali je predsjednik pod sve većim pritiskom u izbornoj godini da odlučno odgovori na izvještaje o masovnim ubistvima u Siriji

Zapad ne shvata da Asad nije sam

Uništenje vlade na čelu sa alavitima u Siriji – što praktično znači šiitskog režima – bilo bi zabadanje noža u dušu šiitskog Irana, kaže kolumnista britanskog „Indipendenta“ Robert Fisk. Istina je da je Zaliv okrenuo leđa Siriji i da joj Turska više nije prijatelj (iako velikodušno nudi egzil Asadu).

Uz njega je lojalni Iran. Lojalni Irak – novi najbolji prijatelj Irana u arapskom svijetu – odbija da nametne sankcije, a i Liban odbija da uvede sankcije. Stoga od granice Avganistana do Mediterana, Asad ima niz saveznika koji će spriječiti, u najmanju ruku, njegov ekonomski kolaps, ističe Fisk.

On smatra da je problem u tome što Zapad ne shvata da Asad nije sam. Osporavajući poređenje Sirije sa Libijom, Fisk kaže da je Gadafi imao stvarne neprijatelje sa jakim naoružanjem i NATO, dok Asadovi neprijatelji imaju „kalašnjikove“ i nemaju NATO.

Asad ima Damask i Alepo, a ti gradovi su bitni. Takođe, njegove glavne vojne jedinice nisu prešle na stranu opozicije. Među „dobrim momcima“ uvijek ima „loših momaka“ – što je smetnuto s uma u Libiji, čak i kada su „dobri momci“ ubili svog vojnog komandanta koji je prebjegao i mučili zatvorenike na smrt, stoji u komentaru. Takođe, britanske snage su uspjele da prodru do Bengazija, ali ne mogu do Tartusa (sirijska luka) zato što je ruska mornarica i dalje tamo.

Njemačka protjerala diplomate

Njemačka je protjerala četvoricu sirijskih diplomata nakon što su ove nedjelje u Berlinu uhapšena dva muškarca osumnjičena za špijuniranje aktivista sirijske opozicije u toj državi, saopštilo je juče ministarstvo spoljnih poslova. „Nakon hapšenja dvojice osumnjičenih špijuna, naredio sam protjerivanje četiri pripadnika sirijske ambasade u Berlinu,“ kazao je u saopštenju ministar spoljnih poslova Gido Vestervele, prenio je Rojters.

Njemački tužioci vjeruju da su dva muškarca, uhapšena u utorak, godinama špijunirali za obavještajne službe sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Sirijski ambasador u Berlinu juče je pozvan u njemačko ministarstvo spoljnih poslova. „Njemačka vlada je još jednom jasno saopštila svoj stav da takvo ponašanje protiv pripadnika sirijske opozicije nije prihvatljivo za Njemačku,“ saopštilo je ministarstvo.

Političar stranke Zelenih za grad Berlin, Ferhad Ahma, porijeklom iz Sirije, u decembru je pretučen u svom stanu. Učestvovao je u aktivnostima protiv Asadove vlade, a nekoliko poslanika iz njegove stranke je povezalo napad sa sirijskom tajnom službom.

Galerija

Bonus video: