ZIMA NAKON PROLJEĆA

SAD dobile optužicu od Egipta protiv američkih NVO

Egipatske vlasti optužile su danas domaće i strane nevladine organizacije za nelegalno političko djelovanje, a među aktivistima kojima bi moglo da bude suđeno, ima Amerikanaca, Njemaca i Srba
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Beta/AP
Egipat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.02.2012. 21:22h

Američke vlasti saopštile su danas da su dobile optužnice protiv članova američkih nevladinih organizacija koje su egipatske vlasti optužile za nelegalno političko djelovanje.

"Dobili smo optužnicu", izjavila je portparol Stejt departmenta Viktorija Nalend i dodala da optužnica ima 175 strana i da je na arapskom.

Egipatske vlasti optužile su danas domaće i strane nevladine organizacije za nelegalno političko djelovanje, a među aktivistima kojima bi moglo da bude suđeno, ima Amerikanaca, Njemaca i Srba.

Te nevladine organizacije djelovale su "bez odobrenja" za vođenje "čisto političkih aktivnosti koje nisu povezane sa radom civilnog društva", rekao je novinarima jedan od istražnih sudija Sameh Abu Zeid.

Prostorije tih organizacija su pretresene, a nekima od zaposlenih među kojima ima i Amerikanaca i Srba, moglo bi da bude suđeno.

Egipatsko pravosuđe najavilo je 5. februara da će se 44 člana nevladinih organizacija uključujući 19 Amerikanaca i petoro Srba, naći pred sudom u toj zemlji zbog navodnog bavljenja zabranjenim aktivnostima i zbog nelegalnog primanja novca iz inostranstva.

Prema Abu Zeidu, te aktivnosti "dobile su drugu dimenziju nakon revolucije od 25. januara" kojom je 2011. godine okončana vladavina Hosnija Mubaraka.

Prema ocjenama, odluka egipatskog pravosuđa bi mogla da pogorša odnose egipatskih vojnih vlasti i SAD, zapadne zemlje koja je u posljednjih 30 godina najviše podržavala Egipat.

Kako danas javlja agencija Frans pres, načelnik Združenog štaba američke vojske, general Martin Dempsi posjetiće krajem ove sedmice Egipat, ali kako se napominje, ta posjeta je odavno planirana.

Među optuženim Amerikancima je i Sam Lahud, šef egipatske kancelarije Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), sa sjedištem u Vašingtonu, i sin američkog ministra saobraćaja Reja Lahuda.

Američke organizacije koje su optužene su Nacionalni demokratski institut i Fridom haus, a na spisku je i njemačka fondacija Konrad Adenauer.

Prema agenciji AP, niko od navedenih ljudi nije priveden mada su egipatske vlasti prošlog mjeseca spriječile nekolicinu Amerikanaca i Srba zaposlenih u američkoj nevladinoj organizaciji IRI da napuste zemlju.

Vojne vlasti preuzele su vlast u Egiptu u februaru 2011. godine poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u narodnoj pobuni.