Kineski sud potvrdio smrtnu presudu za djevojku koja nije vratila kredit

"U drugoj instanci sudije suda u pokrajini Zhejiang krajem januara potvrđuju smrtnu presudu", piše Dojče Vele
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 11:07h

Sud u kineskoj pokrajini Zheijiang potvrdio je smrtnu presudu za 30-godišnju Wu Ying zbog nemogućnosti vraćanja novca koji je pozajmila od privatnih ulagača.

Inače riječ je kineskoj priči o naglom usponu i još većem padu djevojke koja se osamostalila sa 15 godina od kada je otišla od siromašne porodice seljaka, da bi deset godina kasnije, bila šesta najbogatija žena u Kini.

"Samo godinu dana kasnije - bolno buđenje iz sna o vrtoglavom uspjehu. Wu Ying je hapšena. Vlasti je optužuju za milionsku prevaru. Ona priznaje da je pozajmila od privatnih ulagača oko 770 miliona juana (što je oko 95 miliona eura) i da ih nije vratila. Mlada preduzetnica sarađuje sa vlastima, otkriva imena svojih saučesnika. No, sve joj to ne koristi: 2009. je jedan sud osuđuje na smrt. U drugoj instanci sudije suda u pokrajini Zhejiang krajem januara potvrđuju smrtnu presudu", piše Dojče Vele o ovom slučaju dodajući kako je drakonska kazna izrečena 30-godišnjoj preduzetnici pokrenula žestoku raspravu u Kini jer je pribavljanje velikih svota novca na nezakonit način za kineske privatne preduzetnike gorka nužda.

Naime, sastav je takav da država drži čitav bankarski sektor u Kini pa tako državna preduzeća većinom mogu bez problema doći do kapitala koji im treba.

Privatna preduzeća se ipak žale na nepremostive prepreke koje im se postavljaju na putu do kredita.

Bonus video: