Arapska liga strahuje od građanskog rata u Siriji

Za 12. februar odložen sastanak ministara spoljnih poslova Arapske lige na kojem treba da se raspravlja o stanju u Siriji
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2012. 16:33h

Upotreba teškog naoružanja sirijske vojske protiv civila predsravlja eskalaciju sukoba koja zemlju dovodi na ivicu građanskog rata, kazao je predsjedavajući Arapske lige Nabil Elarabi.

"Sa velikim strahom i nervozom pratimo razvoj situacije u Siriji, eskalaciju vojnih operacija u Homsu i graničnim područjima Damaska i upotrebu teškog oružja sirijske vojske protiv civila", navodi se u pisanoj izjavi Elarabija, a prenosi agencija Rojters.

Arapska liga je u odvojenom saopštenju objavila da je za 12. februar, odložen sastanak ministara spoljnih poslova Arapske lige na kojem treba da se raspravlja o stanju u Siriji.

SAD zatvorile ambasadu u Damasku

Sjedinjene Američke Države zatvorile su ambasadu u Damasku i povukle sve diplomate iz Sirije, saopšteno je u Vašingtonu.

Ambasador Fobert Ford i cjelokupno osbolje ambasade napustili su Siriju jutros.

Stejt dipartment je u decembru upozorio da će zatvoriti ambasadu ukoliko vlasti ne pojačanju njeno obezbjeđenje.

Predstavnica za štampu Stejt dipartmenta Viktorija Niland saopštila je da će Ford i dalje biti američki ambasador "Sirije i njenog naroda" i nastaviće da održava "tijesne veze sa čelnicima opozicije koji se hrabro bore protiv režima predsjednika Bašara Asada".

U sukobima protestanata sa pripadnicima sirijske vojske i policije ubijeno je 4.500 ljudi.

Protesti protiv Asada u početku su bili mirni, ali je opozicija u međuvremenu dobila naoružanje, pa je sve više poginulih među pripadnicima vojske i policije.

Britanija pozvala svog ambasadora iz Sirije na konsultacije

Britanski ambasador u Damasku pozvan je u London na konsultacije zbog porasta nasilja u Siriji, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Hejg je danas rekao poslanicima da Britanija koristi razne kanale da izrazi svoje "ogorčenje" zbog nasilnih mjera koje režim Bašara al-Asada preduzima protiv demonstranata i dodao da je i sirijski ambasador u Londonu pozvan u Forin ofis da mu se prenese ta poruka.

Hejgova izjava uslijedila je poslije saopštenja Vašingtona da je američka ambasada u Siriji zatvorena, a sve diplomate povučene.

Tokom desetomjesečne pobune protiv Asadovog režima više hiljada demonstranata je ubijeno, procjenjuju Ujedinjene nacije. Samo u današnjem nasilju u Siriji ubijeno je najmanje 37 osoba.

"Danas sam pozvao našeg ambasadora u Damasku nazad u zemlju na konsultacije. On i njegova ekipa rade u teškim uslovima", rekao je šef britanske diplomatije u britanskom parlamentu.

Hejg je rekao da che nastojati da prenese sirijskim vlastima da je nasilje koje sprovode nad sopstvenim narodom "potpuno neprihvatljivo u civilizovanom svetu".

Hejg je dodao da uprkos pogoršanju bilateralnih odnosa Britanija ostaje odlučna da osigura bezbjednost sirijske ambasade u Londonu kao i njenog osoblja i da očekuje da to isto urade sirijske vlasti kada je riječ o britanskoj ambasadi u Damasku.

Rusija i Kina blokirale su u subotu usvajanje rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN kojom se osuđuje represija i traži odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Poljska je danas saopštila da že predstavljati interese SAD u Siriji poslije zatvaranja američke ambasade u Damasku.

Bonus video: