Mula Omar pisao Obami da želi pregovore

Mula Omar je duhovni lider talibanskog pokreta i upravlja vojnim operacijama tog pokreta. On je de fakto bio na čelu Avganistana prije američke invazije na tu zemlju 2001
67 pregleda 0 komentar(a)
Mula Mohamed Omar, Foto: Reuters
Mula Mohamed Omar, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2012. 07:57h

Jedan od vjerskih lidera talibanskog pokreta Mula Mohamed Omar poslao je 2011. pismo američkom predsjedniku Baraku Obami u kojem je nagovijestio da želi pregovore o okončanju sukoba u Avganistanu.

To je agenciji AP potvrdio jedan bivši visoki američki zvanični, koji je naveo da pismo nije bilo potpisano i da je bilo poslato preko talibanskog posrednika. Taj zvaničnik je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Izvor je naveo da su ljudi koji su imali uvid u poruku zaključili da je pismo autentično, ali da su službenici u administraciji rekli da ne mogu to da potvrde sa sigurnošću.

Obamina administracija nije odmah reagovala na pismo, potvrdila su dvojica zvaničnika, iako je ta poruka produbila odnose sa Omarovim posrednicima.

Izvori nisu željeli da otkriju tačnu sadržinu pisma, ali i bivši i aktuelni službenici administracije potvrdili su da se u njemu izražava spremnost talibana da izgrade međusobno povjerenje sa SAD.

Omar je, navodno, u pismu prigovorio američkim vlastima da nisu uradili dovoljno da stvore uslove za pregovore, odnosno da bi kao znak dobre volje trebalo da oslobode talibanske zatvorenike iz zatvora Gvantanamo.

Agencija AP dalje ocjenjuje da bi lična poruka Omara američkom predsjedniku mogla da predstavlja snažan signal da su talibani spremni za pregovore na najvišem nivou.

Obamina vlada pokušava da podstakne pregovore između talibana i avganistanskih vlasti, ali u tome za sada nije bilo većin pomaka.

Mula Omar je duhovni lider talibanskog pokreta i upravlja vojnim operacijama tog pokreta. On je de fakto bio na čelu Avganistana prije američke invazije na tu zemlju 2001.

Već godinama se ne zna gdje se nalazi, a SAD su za njim raspisale potjernicu zbog pomaganja Osami bin Ladenu i pružanju pomoći Al Kaidi.

Bonus video: