Vegelin banka omogućila bogatašima da ne plaćaju porez

To je prvi slučaj da su SAD optužile neku banku iz inostranstva zato što je američkim poreskim obveznicima omogućila poresku prevaru
0 komentar(a)
s1615_1, Foto: Rojters
s1615_1, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.02.2012. 21:45h

Sjedinjenje Američke Države su podigle tužbu protiv Vegelina, najstarije švajcarske privatne banke, zbog toga što je omogućila bogatim Amerikacima da izbjegnu plaćanje najmanje 1,2 milijarde poreza na ofšor računima, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

To je prvi slučaj da su SAD optužile neku banku iz inostranstva zato što je američkim poreskim obveznicima omogućila poresku prevaru, objavio je Rojters.

U tužbi stoji da je američka vlada naplatila više od 16 miliona dolara od Vegelinove korespondentne banke, švajcarskog giganta UBS AG, u Konektikatu, na osnovu odvojene tužbe za prevaru.

S obzirom na to da Vegelin nema filijale izvan Švajcarske, koristila je usluge korespondentnog bankarstva, što je standardna praksa, da bi obavljala novčane transakcije za klijente u SAD.

Optužbe protiv Vegelina za prevaru i zavjeru obezbjeđuju rijedak uvid u svijet švacarskog privatnog bankarstva nakon obračuna sa UBS AG.

UBS je 2009. platila 780 miliona dolara kako bi okončala spor sa SAD povodom optužbi da je učestvovala u prevari i zavjeri omogućavanjem velikom broju Amerikanaca da izbjegnu plaćanje poreza. Banka je kasnije predala imena više od 4.500 klijenata, što je označilo prekid tradicije bankarske tajnosti, čime je štićena privatnost klijenata i njihovih podataka.

Tužba je signal jačanja pritiska na 10 ostalih švajcarskih banaka koje su obuhvaćene istragom američkog ministarstva pravde, uključujući Kredi Suis, Julius Ber i Basler Kantonalbank.

Bonus video: