Rusija ipak nije prihvatila dopunjenu rezoluciju o Siriji

Savjet bezbjednosti UN danas čeka rusku odluku o najnovijoj verziji nacrta euro-arapske rezolucije o Siriji. Neke diplomate kažu da bi Kremlj ovaj put mogao da da svoj pristanak i tako ovoj rezoluciji da legitimitet
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.02.2012. 20:12h

Rusija ne može da prihvati evropsko-arapski nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Siriji iako su unešene sve izmjene nastale na temelju ruskih primjedbi, prenijela je ruska agencija Interfax riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova.

Gatilov nije rekao hoće li Rusija staviti veto na rezoluciju kojom se podržava plan Arapske lige koji traži odlazak sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Moguće je da će se Rusija suzdržati od glasanja.

"Dobili smo taj novi tekst. Neke od naših primjedbi i primjedbi onih koji se s nama slažu uzete su u obzir, ali svejedno nam to nije dovoljno da je podržimo u ovome obliku", rekao je Gatilov.

Zapadne i arapske zemlje koje traže odlazak Asada daju sve od sebe da prevaziđu ruski otpor akciji Savjeta bezbjednosti. Prvi, prošlomjesečni nacrt rezolucije je revidiran i dodate su neke formulacije koje je Rusija tražila, a izbačeni su neki djelovi zbog kojih je Rusija prijetila vetom.

Najnovija rezolucija ne kritikuje rusku prodaju oružja Siriji, a sadrži riječi koje ublažavaju ruske strahove da bi se rezolucija mogla upotrijebiti kao izgovor za stranu vojnu intervenciju u Siriji, sličnu onoj u Libiji.

Šta je prethodilo konačnoj odluci

Jedan visoki zapadni diplomata je ranije danas izjavio da se 15 ambasadora u Savjetu bezbjednosti još juče dogovorilo oko teksta rezolucije. Konačna odluka o rezoluciji koja podržava plan Arapske lige za rješavanje pitanja Sirije na kraju će ipak biti doniješena u prijestonicama zemalja u Savjetu bezbjednosti. "Rusi su ... na ambasadorskom nivou... rekli da se slažu s tekstom... a i Kinezi su to rekli", kaže taj ambasador.

Za sada se zna da Moskva još nije zadovoljna. Novinska agencija Interfax prenijela je riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova koji kaže da nacrt rezolucije "nije dovoljno dobar da bi smo ga mogli u tom obliku podržati".

Pošto je ruski abasador Vitalij Čurikin na zatvorenoj sjednici Savjeta bezbjednosti rekao da će staviti veto ako se danas bude glasalo o verziji u kojoj se kaže da to tijelo "u potpunosti podržava" arapski plan koji od sirijskoga predsjednika Bašada al-Asada traži da podnese ostavku, Maroko je u četvrtak pripremio reviziju nacrta, kažu diplomate.

Rusija je odavno sirijski saveznik i predvodi grupu koja je protiv oštrije akcije Savjeta bezbjednosti protiv te zemlje zbog straha da bi se takva akcija mogla biti protumačena kao poziv na "promjenu režima" ili bi čak dovela do spoljnje intervencije kao što se to dogodilo u Libiji.

Izraz "u potpunosti podržava" ostao je u tekstu rezolucije, ali diplomate vjeruju da je Čurkinova prijetnja vetom bila više vezana za sadržaj rezolucije pa predviđaju da bi se Rusi mogli suzdržati od glasanja ili čak podržati rezoluciju.

"On je svoju prijetnju izrekao, ali mislim da neće nužno i djelovati u skladu s njom", rekao je jedan diplomata koji je želio da ostane anoniman. "U (rezoluciju) smo uključili neke nove izraze koje je Rusija htjela".

Bilo je planirano da u slučaju ruskog pristanka, Savjet o rezoluciji glasa već večeras ili u subotu.

Bonus video: