Palestinci papučama gađali Ban Ki-muna

Rođaci su formirali ljudski štit na prelazu u pokušaju da zaustave Banov automobil ali su ih snage Hamasa koji kontroliše to područje otjerale kako bi mogao da uđe
0 komentar(a)
Ban Ki-mun Palestina, Foto: Reuters
Ban Ki-mun Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2012. 11:54h

Rođaci Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima zasuli su danas papučama blindirani automobil kojim je generalni sekretar UN Ban Ki-mun doputovao iz Izraela u posjetu pojasu Gaze.

Grupa od oko 40 rođaka palestinskih zatvorenika okupilo se na graničnom prelazu Erez između pojasa Gaze i Izraela, noseći postere sa fotografijama svojih voljenih i porukama na kojima je pisalo "Ban Ki-mun - dosta pristranosti prema Izraelu", prenijele su agencije.

Rođaci su formirali ljudski štit na prelazu u pokušaju da zaustave Banov automobil ali su ih snage Hamasa koji kontroliše to područje otjerale kako bi mogao da uđe. Dvoje rođaka je izulo papuče i bacilo ih na vozilo. Na konvoj u kom se nalazio Ban, demonstranti su bacali i pijesak i poneki manji kamen.

Izrael drži u zatvorima oko 7.000 palestinskih zatvorenika, a rođaci zatvorenika iz Gaze nisu mogli da ih posjete od 2006. godine kada je započela izraelska blokada tog područja nakon pobjede hamasovaca na parlamentarnim izborima.

Blokada je još više pojačana od sredine 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem, rivalskom Fatahu.

Bonus video: