Romni ubjedljivo pobijedio na Floridi, sve bliže kandidaturi

Romni je ovom pobjedom osvojio svih 50 delegata za veliku republikansku konvenciju u avgustu
0 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Wn.com
Mit Romni, Foto: Wn.com
Ažurirano: 01.02.2012. 08:03h

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni ubjedljivo je pobijedio Njuta Gingriča na Floridi osvojivši 46 odsto i na taj način se još više približio republikanskoj predsjedničkoj nominaciji.

Gingrič je na sinoćnjim izborima osvojio 32 odsto glasova, Rik Santorum 13 odsto i Ron Pol sedam odsto glasova republikanskih birača.

Romni je ovom pobjedom osvojio svih 50 delegata za veliku republikansku konvenciju u avgustu, ali je za njega još značajnije to što ubjedljiva pobeda predstavlja veliki zamah pred narednih nekoliko izbora u sljedećih desetak dana.

Prvi sljedeći izbori su 4. februara u Nevadi, gdje je Romni ponovo favorit zbog jake mormonske zajednice, a tri dana nakon toga slijede izbori u Mejnu, Koloradu i Minesoti.

Jedan od znakova da se Romni približava osvajanju republikanske nominacije je i odluka bezbjednosnih službi da mu se u narednih nekoliko dana dodijeli pratnja Tajne službe.

Bivši guverner Masačusetsa je Gingriča na Floridi pobijedio ostvarivši mnogo bolji rezultat u hispano populaciji i u ženskom biračkom tijelu.

Velika razlika (51 prema 29 odsto), govori da se Gingriču ne zaboravlja bračno nevjerstvo i tri braka koja ima iza sebe.

Primjećeno je da ni ovog puta, kao ni nakon poraza u Nju Hempširu, Gingrič nije čestitao na pobjedi Romniju, što se smatra nediplomatskim gestom na američkoj političkoj sceni.

Nekadšnji predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa jedino je među najtvrđim konzervativcima porazio Romnija na Floridi.

Romni i Gingrič su se u svojim obraćanjima biračima, nakon što su saopšteni rezultati, saglasili samo oko toga da Barak Obama ne smije ponovo da bude izabran za predsjednika SAD.

Romni je kazao da ima potpuno drugačije ideološke poglede u odnosu na Obamu i dodao da kada postane predsjednik neće dizati poreze, već će ljudima obezbijediti posao i pristojne plate.

Bonus video: