Prije deset godina je gađao Buša cipelom, danas je kandidat za irački parlament

Buš je tada dva puta izbjegao cipele koje su proletjele iznad njegove glave. Zaidi je odslužio šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na gostujućeg zvaničnika
4 komentar(a)
Muntazer Zaidi, Foto: Reuters
Muntazer Zaidi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2018. 12:24h

Irački novinar, koji je prije deceniju bacio svoje cipele u pravcu bivšeg predsjednika SAD, Džordža Buša, kandidovaće se za poslaničko mjesto u iračkom parlementu kako bi se borio protiv korupcije i sektarijanizma u toj zemlji.

Muntazer El Zaidi je postao poznat širom Iraka i Bliskog Istoka nakon što je bacio cipele na Buša tokom konferencije za novinare u Bagdadu 2008. godine. Tad je uzviknuo "Ovo je poljubac za oproštaj od iračkog naroda, pseto".

Buš je tada dva puta izbjegao cipele koje su proletjele iznad njegove glave. Zaidi je odslužio šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na gostujućeg zvaničnika.

Danas, Zaidi je u trci za poslaničko mjesto kao član šitskog Moktada al Sadr čije su jedinice pozivale na nasilnu kampanju protiv vojske SAD za vrijeme trajanje okupacije Iraka. Zaidi se danas proglašava za protivnika militantnog sektarijanizma.

"Pravi razlog iza moje nominacije je protjerivanje korumpiranih iz naše zemlje", rekao je Zaidi za Rojters.

Bio sam novinar kada sam bacio cipelu na Buša. Prije tog događaja, ali i sad, sam bio protiv okupacije i korupcije. Zato sam odlučio da stupim u politički proces".

Bonus video: