REPUBLIKANAC

Mit Romni duplo bogatiji od posljednjih 8 predsjednika SAD zajedno

Bivši guverner Masačuseta objelodanio je nedavno koliko je otprilike njegovo bogatstvo - između 190 i 250 miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 20:12h

Ako bi se sabralo bogatstvo posljednjih osam predsjednika SAD - od Ričarda Niksona do Baraka Obame, pa potom ta suma udvostručila, došlo bi se do nivoa imovine Mita Romnija, jednog od kandidata za nominaciju Republikanske stranke za ovogodišnje predsjedničke izbore.

Pitanje, neobično za stranke s desnice: koliko su pojedini kandidati zaradili i koliko je njihovo bogatstvo, obilježilo je i rasprave kandidata Republikanske partije za nominaciju na predsjedničkim izborima.

U raspravama se najviše govori koliko je bogat bivši guverener Masačusetsa Mit Romni koji važi za jednog od favorita.

Ako Romni zamijeni Obamu u Bijeloj kući, biće među četiri najbogatija američka predsjednika.

Svakako ne može biti bogatiji od prvog predsjednika Džordža Vašingtona koji je imao skoro 24.000 hektara zemlje i više od 300 robova.

Dalje je teško procijenjivati jer teško je reći koliko u današnjem novcu vrijede plantaže Tomasa Džefersona, milioni iz rudnika Herberta Huvera ili udio Džona Kenedija u ogromnom porodičnom bogatstvu.

U svakom slučaju, navodi agencija AP, izvjesno je da ni Teodor ni Frenkin Ruzvelt, kao ni Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi nisu ni blizu Romnija.

Bivši guverner Masačuseta objelodanio je nedavno koliko je otprilike njegovo bogatstvo - između 190 i 250 miliona dolara. Po tome je on 50 puta bogatiji od Obame koji ima, za običan svijet impresivnih, 2,2 do 7,5 miliona dolara.

Procjenjuje se da je Džordž Vašington prema parametrima iz 2010. imao 525 miliona dolara, ali postoje zapisi da je morao da pozajmi novac da bi otišao u Njujork na sopstvenu inauguraciju.

Objašnjenje je da je Vašingtonovo bogatstvo bilo vezano za zemlju, a da su ukupni prinosi, kada se odbiju troškovi, bili mali.

Preporučujemo za Vas