Premijerka Australije izgubila cipelu bježeći od demonstranata

"Jedina stvar koja me u stvari ljuti jeste to što je skrenuta pažnja sa dodjele nagrada povodom Dana Australije", rekla je Gilard
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 16:04h

Premijerka Australije Džulija Gilard teškom mukom se probila kroz masu boraca za prava starosjedioca koji su opkolili restoran u Kanberi gdje je dodjeljivala nagrade povodom Nacionalnog dana Australije.

Oko 200 demonstranata je udaralo pesnicama o prozore restorana dok su Gilard i lider opozicije Toni Abot učestvali u proslavi.

Potom je oko 50 policajaca izvelo Gilardovu i Abota na sporedna vrata, ali prilikom probijanja kroz demonstrante, premijerka se saplela i izgubila cipelu, pa ju je jedan od tjelohranitelja obgrlio i tako sproveo do kola, štiteći je od mase.

Demonstracije su organizovane u znak protivljenja obilježavanja Nacionalnog dana Australije a povodom položaja takozvane Šatorske ambasade Aboridžina - kolonije šatora i privremenih skloništa koja se nalazi u Kanberi, glavnom gradu Australije.

Danom Australije obilježava se dolazak prve grupe britanskih kolonista u Sidnej, 1788. a mnogi Aboridžini taj događaj nazivaju "Danom invazije", s obzirom da su se Britanci naselili a da prethodno nisu imali nikakav sporazum sa starosjediocima kontinenta.

Šatorska ambasada danas slavi 40 godina postojanja, a prava meta demonstranata bio je lider opozicije Abot, koji je nedavno izjavio da je vrijeme da Šatorska ambasada "bude iseljena".

Starosjedioci su ispred restorana uzvikivali "sramota" i "rasisto".

Premijerka Austrlaije se iz gužve izvukla nepovrijeđena.

"Jedina stvar koja me u stvari ljuti jeste to što je protestima skrenuta pažnja sa tako divnog događaja kao što je dodjela nagrada povodom Dana Australije", rekla je Gilard.

Ona je ocijenila da se u cijelom incidentu pokazala "prilično žilava".

Bonus video: