Gingrič i Romni kritikovali politiku prema Iranu

Učesnici trke za republikanskog predsjedničkog kandidata zatražili da jedan američki nosač aviona uplovi u Persijski zaliv da bi se pokazala snaga Iranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 18:41h

Republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju Njut Gingrič i Mit Romni kritikovali su politiku američkog predsjednika Baraka Obame prema Iranu, ocijenivši da diktatorske zemlje razumiju samo jezik sile.

Obama je otkazao zajedničke vojne vježbe sa Izraelom da ne bi provocirao Iran, a zna se da diktature razumiju samo jezik sile i da se ne plaše slabih, rekao je Gingrič tokom sinoćne republikanske debate na Floridi.

On je ocijenio da prijeti velika opasnost od Irana, koji prema njegovom mišljenju Obamu vidi kao slabog predsjednika. Iranci zato smatraju da mogu da zatvore Hormuški zaliv bez ikakvih posljedica, dodao je Gingrič.

Njegov suparnik Mit Romni, takođe je kritikovao Obamu, zatraživši da jedan američki nosač aviona uplovi u Persijski zaliv da bi se pokazala snaga Iranu.

Tokom debate na Floridi, republikanski kandidati su se dotakli i susjedne Kube.

"Agresivna politika" za Iran i Kubu

Gingrič je kazao da bi kao predsjednik vodio vrlo agresivnu politiku prema Kubi i da bi koristio i tajne operacije sa ciljem da sruši kubansku diktaturu.

Tvrde republikanske stavove po pitanju spoljnje politike podijelio je i Romni, koji je kazao da bi nakon smrti Fidela Kastra tražio od novog vođstva da otvori zemlju.

Takvim stavovima se suprotstavio kongresmen iz Teksasa Ron Pol, rekavši da je prošlo vrijeme Hladnog rata i da sada nije 1962.godina.

On se založio za prestanak izolacije Kube.

Živimo u mračnom dobu kada nam se ne dozvoljava ni da razgovaramo sa kubanskim narodom, zaključio je Pol.

Bonus video: