SAD: Bolnice pune individualnih proizvođača metamfetamina

"Povećava se broj onih koji prave metamfetamin: veći broj njih pravi manje doze", rekao je direktor odjeljenja za opekotine bolnice u Sent Luisu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 18:29h

Novi metod pravljenja metamfetamina po principu "smućkaj i promućkaj" veoma je opasan i već je napunio američke bolnice hiljadama neosiguranih pacijenata sa opekotinama koje su stekli baveći se tom rizičnom rabotom.

U plastičnu flašu sode od dve litre ubace se sirovi sastojci i promućkaju, ali ako osoba koja pravi mješavinu napravi i najmanju grešku, poput preranog uklanjanja čepa ili slučajnog bušenja plastike, sve može da eksplodira, izazivajući trajne fizičke nedostatke, sljepilo, pa čak i smrt.

Prema istraživanju agencije AP u najvećim bolnicama, u američkim saveznim državama koje su najaktivnije u proizvodnji metamfetamina trećina pacijenata na odjeljenjima za opekotine povrede je stekla dok je pravila metamfetamin.

Studija je takođe pokazala da je većina tih pacijenata neosigurana.

U američkim saveznim državama koje su najaktivnije u proizvodnji metamfetamina trećina pacijenata na odjeljenjima za opekotine povrede je stekla dok je pravila metamfetamin

Prosječan tretman dnevno košta 6.000 dolara, a prosječan pacijent koji se povrijedio praveći metamfetamine bolnicu košta 130.000 dolara, 60 odsto više nego drugi pacijenti koji se liječe od opekotina, pokazalo je istraživanje novinara u jednom centru za liječenje opekotina u Mičigenu.

Zbog poplave neosiguranih metamfetaminskih žrtava, odjeljenja za liječenje opekotina u nekim bolnicama su zatvorena, jer nisu mogla da pokriju troškove njihovog liječenja.

Stručnjaci procjenjuju da poreski obveznici godišnje plate desetine, ako ne i stotine miliona dolara, na ime liječenja žrtava metamfetaminskih eksperimenata, mada je zapravo teško utvrditi tačan broj tih pacijenata, jer oni najčešće ne saopšte istinu o uzroku svojih opekotina.

Međutim, nisu samo ugroženi proizvođači metamfetamina, već često i ljudi koji uopšte nisu povezani sa drogom. S obzirom da se mnoge laboratorije za pravljenje metamfetamina nalaze u podrumima, garažama ili sličnim prostorima unutar kuća i zgrada, kada dođe do eksplozije, požar se često proširi i ugrozi i nevine.

Zahvaljujući snažnoj akciji federalne Uprave za suzbijanje

Zbog poplave neosiguranih metamfetaminskih žrtava, odjeljenja za liječenje opekotina u nekim bolnicama su zatvorena, jer nisu mogla da pokriju troškove liječenja

Posljedice toga vidne su u urgentnim centrima i bolnicama za liječenje opekotina.

"Ono što je vidno sa medicinske strane je da se povećava broj onih koji prave metamfetamin: veći broj njih pravi manje doze", rekao je direktor odjeljenja za opekotine jedne bolnice u Sent Luisu.

Bonus video: