"Boko haram"

U Nigeriji više od 170 mrtvih u bombaškom napadu

Najnoviji bilans bombaških napada i pucnjave u drugom po veličini nigerijskom gradu Kanou iznosi 178 poginulih, izjavio je ljekar iz najveće bolnice u ovom gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 15:52h

Najnoviji bilans bombaških napada i pucnjave u drugom po veličini nigerijskom gradu Kanou iznosi 178 poginulih, izjavio je ljekar iz najveće bolnice u ovom gradu, čime je ovo postao najsmrtonosniji napad koji je do sada izvela islamistička grupa "Boko Haram", prenosi Rojters.

U dvije najveće bolnice u gradu ima 178 poginulih, kazao je ljekar Murtala Muhamed i dodao da ih može biti i više, jer mnoga tijela nisu još donijeta, a druga su pokupljena ranije.

U Kanou na sjeveru Nigerije, gdje su većinsko stanovništvo muslimani, juče je uveden policijski sat, poslije napada koji se dogodio u petak, čija su meta bili imigracioni biro i osam policijskih stanica.

Oko 20 snažnih eksplozija odjeknulo je u tom gradu, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv ispred regionalne policijske uprave, dok je automobil bomba eksplodirao ispred sjedišta policije.

Napadača, koji je počeo bježati, policija je ubila, saopštili su policijski izvori.

Još nekoliko policijskih punktova bili su meta napada, uključujući i zgradu tajne policije, kao i imigracioni biro.

Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa "Boko haram" ( "Zabranjeno zapadno obrazovanje"), koja u posljednje vrijeme napada predstavnike vlasti, hrišćane i sljedbenike afričkih kultova koji žive na pretežno muslimanskom sjeveru zemlje.

Predstavnik te grupe je saopštio da je napad u Kanou osveta i upozorenje vlastima koje odbijaju da oslobode ranije uhapšene ekstremiste.

"Boko haram", formiran je 2002. godine i zalaže se za uvođenje šerijatskog zakona u cijeloj Nigeriji, uključujući i jug zemlje, gdje pretežno žive hrišćani i animisti.