Francuzi napuštaju Avganistan?

"Ne mogu da prihvatim da avganistanski vojnici pucaju na francuske", rekao je Sarkozi u Parizu i objavio da će ministar odbrane "smjesta" otputovati za Avganistan
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 11:55h

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je danas, pošto je jedan avganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika, objavio prekid svih vojnih operacija.

Sarkozio je nagovijestio prijevremeno povlačenje francuskih trupa iz Avganistana.

"Ne mogu da prihvatim da avganistanski vojnici pucaju na francuske", rekao je Sarkozi u Parizu i objavio da će ministar odbrane Žerar Longe "smjesta" otputovati za Avganistan.

Agencija AP ukazuje da je današnji napad bio među najtežim za francuske snage tokom 10 godina koliko su u međunarodnim trupama u Avganistanu. Ukupan broj francuskih žrtava je danas porastao na 82.

"Od sada su prekinute sve aktivnosti Armije Francuske za obuku (avganistanskih trupa) i za pomoć u borbi", rekao je Sarkozi.

Veliki dio zadatka francuskog kontigenta od nedavno je obuka avganistanske vojske u okviru pripreme za povlačenje francuskog kontigenta od 4.000 ljudi, najavljeno za 2014. godinu.

"Ako se ne bude osigurala bezbjednost, postaviće se pitanje prijevremenog povlačenja Armije Francuske", rekao je Sarkozi.

"Armija Francuske je u Avganistanu radi pomoći Avganistancima u borbi protiv terorizma i talibana. Armija Francuske nije u Avganistanu da bi avganistanski vojnici pucali na nju", rekao je francuski predsjednik.

Sarkozi bi trebalo da iduće nedjelje u Parizu ugosti svog avganistanskog kolegu Hamida Karzaija, dodaje agencija AP.

Avganistanski vojnik ubio je četiri pripadnika francuskih snaga a 16 njih ranio u istočnom Avganistanu, saopštio je danas NATO.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni za ubistva pritvoren.

Bonus video: