Izraelska vojska uhapsila predsjednika palestinskog parlamenta

Hamas je optužio Izrael da nastoji da spriječi suparničke palestinske frakcije Hamas i Fatah da sprovedu sporazum o ujedinjenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 08:30h

Izraelska vojska je u četvrtak uhapsila predsjednika palestinskog parlamenta, Abdela Aziza Duaika, koji je član Hamasa na Zapadnoj obali, pod sumnjom, kako su rekli predstavnici izraelske vojske, da je povezan sa terorističkim grupama.

Duaik je uhapšen na kontrolnoj tačci izraelske vojske u Đabaji, između Ramale i Jerusalima, na putu u Hebron, precizirao je direktor njegovog kabineta, Baha Jusef.

Hamas je optužio Izrael da nastoji da spriječi suparničke palestinske frakcije Hamas i Fatah da sprovedu sporazum o ujedinjenju.

U maju je Duaik bio blokiran na izraelskoj vojnoj kontrolnoj tačci na Zapadnoj obali s još trojicom Hamasovih zastupnika.

Duaik je i ranije bio uhapšen u Izraelu 2006. godine, zajedno sa još nekoliko zvaničnika Hamasa, pod optužbom za otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita, kada je proveo dvije godine u zatvoru.

Duaik je uhapšen na kontrolnom punktu izraelske vojske između Ramale i Jerusalima, na putu u Hebron, izjavio je direktor njegovog kabineta, Baha Jusef

Pušten je 2009. godine.

Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze i Fatah, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji nadzire Zapadnu obalu, sporazumjeli su se o pomirenju prošle godine, ali dogovor tek treba da bude sproveden.

Prvi zamjenik predsjednika palestinskog parlamenta Ahmad Bahar je u saopštenju ukazao na "Duaikovu otmicu".

Galerija

Bonus video: