Kim Džong Un: Sastanak s Trampom istorijska prilika, izgradiće lijepu budućnost

Lider Sjeverne Koreje prvi put javno pominje predstojeći sastanak s Trampom, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap
97 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2018. 07:14h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un ocijenio je predstojeći sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom kao "istorijsku priliku" tokom razgovora sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom koji je boravio u Pjongjangu, prenijela je danas sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je rekao da će samit s Trampom biti "istorijski sastanak" i "odličan prvi korak" dodajući da će poboljšati situaciju na Korejskom poluostrvu i "izgraditi lijepu budućnost".

Lider Sjeverne Koreje prvi put javno pominje predstojeći sastanak s Trampom, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Pompeo je boravio u Pjongjangu kako bi dogovorio detalje sastanka koji treba da bude održan narednih nedjelja kao i zbog oslobađanja trojice Amerikanaca zatočenih u Sjevernoj Koreji.

Mjesto i datum sastanka Kim-Tramp trebalo bi uskoro da budu saopšteni.

Kim Džong Un je izjavio i da je prihvatio predlog SAD da oslobodi američke državljane koji su se nalazili u zatvoru u Sjevernoj Koreji i pomiluje ih.

Državna sjevernokorejska agenicja ocjenjuje da je to najnoviji znak poboljšanja odnosa između dugogodišnjih protivnika, a uoči istorijskog samita izmedđu Trampa i Kima, prenosi Tanjug.

Radi se o Kim Dong Čulu, američkom državljaninu, rođenom u Južnoj Koreji, koji je uhapšen 2. oktobra 2015. godine. Prije hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, navode sjevernokorejski državni mediji. On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Sjeverne Koreje i špijunaže.

U aprilu 2017. godine na aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-duk, zbog, kako je navela sjevernokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih "krivičnih neprijateljskih djela u cilju prevrata" u Sjevernoj Koreji. KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična djela Kim navodno počinio.

Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Sjevernoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava. Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi. Kim je prethodno predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi.

Posljednji je, 6. maja 2017, uhapšen Kim Hak Song, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet nauke i tehonologije u Pjongjangu.

Bonus video: