Usporio kineski privredni rast

Šef Zavoda za statistiku Ma Đentang upozorio je da je pred Kinom teška godina u svijetlu dužničke krize u Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 10:08h

Kina je saopštila da je prošle godine ostvarila privredni rast od 9,2 odsto, što je slabiji rezultat u odnosu na 2010. budući da su globalne turbulencije i napori da se zaustavi visoka inflacija zakočili rast privrede.

Međutim, analitičari smatraju da još uvijek zdrav godišnji rast pokazuje da će druga po veličini svjetska privreda izbjeći teže posljedice uprkos smanjenju tražnje iz ključnih izvoznih tržišta, SAD i Evrope, prenijela je agencija AFP.

Privredni rast od 9,2 odsto je ispod rezultata iz 2010. od 10,4 odsto, ali i dosta iznad vladine prognoze od osam odsto, što ukazuje na to da kineska centralna banka vjerovatno neće olakšati kratkoročno kreditiranje.

"Ovo pokazuje da je naša ekonomija još uvijek zdrava i prilično stabilna, i moguće je da ćemo proći uz blaže posljedice. Usljed toga, vlada će vjerovatno odložiti daljnje ublažavanje monetarne politike", ukazao je ekonomista kompanije "Šenjin Vanguo sekjuritiz" iz Šangaja Li Huejjung.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 8,9 odsto u četvrtom kvartalu, saopštio je Zavod za statistiku u Pekingu, što je manje od rasta iz trećeg tromesečja, ali i iznad očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" i koji su prognozirali rast od 8,6 odsto.

"Rast usporava, mada ne preterano snažno. Ekonomija je, izgleda, zasad iznenađujuće otporna", rekao je regionalni direktor za istraživanja pri "Standard čarterd bank" iz Hong Konga, Stiven Grin.

Proizvodnja u milionima fabrika u zemlji porasla je 2011. za 13,9 odsto, sto je sporiji tempo nego u 2010. pošto su proizvođači bili suočeni sa smanjenom tražnjom iz ključnih izvoznih tržišta.

Prihodi od maloprodaje, koji su ključni indikator domaće potrošnje, skočili su za 17,1 odsto u 2011. malo manje u odnosu na prethodnu godinu, uprkos naporima vlade da podstakne domaću potrošnju i učini da ona igra veću ulogu u privrednom rastu.

Šef Zavoda za statistiku Ma Đentang upozorio je da je pred Kinom teška godina u svijetlu dužničke krize u Evropi.

"Moramo da kažemo da će 2012. biti godina složenosti i izazova", obratio se Ma novinarima.

"S obzirom na turbulencije na međunarodnim finansijskim tržištima i ozbiljni protekcionizam u raznim oblicima, suočićemo se sa ozbiljnim izazovima", naveo je on.

Bonus video: