Izraelski agenti se predstavljali kao CIA

Agenti izraelskog Mosada predstavljali su se kao oficiri CIA-e da bi regrutovali članove pakistanske terorističke grupe da izvedu ubistva i napade protiv režima u Iranu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 13:02h

Mosadovi agenti koristili su američke dolare i pasoše da se predstave kao špijuni CIA, kako bi regrutovali članove Džundalaha, ekstremističke organizacije sa sjedištem u Pakistanu, da izvedu seriju napada u Iranu i ubistava vladinih zvaničnika. U novinskom izvještaju se navodi da se regrutacija dešavala uglavnom u Londonu, "ispred nosa" američkih obavještajnih zvaničnika.

Izraelski mediji prenose, pozivajući se na obavještajne izvještaje iz SAD, da su takve operacije izvedene 2007-2008. godine iza leđa vlade Amerike i da su razljutile tadašnjeg predsjednika Džordža Buša.

"Nije bilo u pitanju da li SAD sarađuju s Izraelom u operacijma sakupljanja dojava protiv Iranaca, ali je ovo drugačije. Bez obzira na to što ko misli, mi nismo u biznisu ubistava iranskih zvaničnika ili ubijanja iranskih civila", rekao je neimenovani obavještajni oficir.

On je, takođe, objelodanio da se Bušova administracija bavila tom aferom do kraja mandata i da je operacija Izraela narušila osjetljive odnose SAD s Pakistanom, koji je bio pod jakim pritiskom Irana da se obračuna sa Džundalahom.

Na kraju SAD nisu ništa učinile, ali je bilo žučne debate u Bušovom nacionalnom bezbjednosnom timu i to je riješeno kada je novi američki predsjednik Barak Obama drastično smanjio američko-izraelske obaveštajne programe na čijoj je meti Iran, navodi Peri, pozivajući se na nekoliko sadašnjih i bivših oficira.

Američki Stejt department je porekao svake vezu sa pomenutom pakistanskom organizacijom, a mnogi američki obavještajci su i dalje ljuti na Izrael zbog tih operacija.

Bonus video: