Čaves: Ahmadinežad nije fanatik, on je dobar čovjek

Istupajući pred poslanicima Narodne skupštine sa izveštajem o rezultatima u 2011. godini i odgovarajući na kritiku opozicije zbog posjete iranskog lidera, predsjednik Venecuele je rekao da oni "jednostavno ne poznaju Ahmadinežada"
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 09:35h

Venecuelanski predsjednik Ugo Čaves izjavio je da predsjednik Irana Mahmud Ahmadinežad, koji je ove sedmice boravio na latinoameričkoj turneji, nije nikakav "vjerski fanatik" već "dobar čovjek".

"On je dobar čovek. Nije nikakav verski fanatik", rekao je Čaves,prenio je sinoć Asošijeted pres.

Istupajući pred poslanicima Narodne skupštine sa izveštajem o rezultatima u 2011. godini i odgovarajući na kritiku opozicije zbog posjete iranskog lidera, predsjednik Venecuele je rekao da oni "jednostavno ne poznaju Ahmadinežada".

"Upoznao sam se s njim kada je bio gradonačelnik Teherana, on nije nikakav vjerski fanatik", rekao je Čaves, dodajući da bi oni, kojima se nije dopao dolazak predsjednika Irana, vjerovatno pozdravili dolazak predsjednika SAD Baraka Obame "iako je on odgovoran za bog zna koliki broj ratova i sada prijeti svima nama nuklearnim ratom", prenio je Itar-Tas.

"Američka imperija je prava prijetnja svijetu", rekao je Čaves, dodajući da zapadne zemlje "bez dokaza optužuju Iran da pravi atomsku bombu".

"A koliko atomskih bombi ima Izrael", upitao je Čaves poslanike, prenijela je ruska državna agencija.

Predsjednik Venecuele je, istovremeno, najavio da će reakcija Karakasa na protjerivanje venecuelanskog generalnog konzula Livije Akoste Noguera iz Majamija biti zatvaranje konzulata.

"Ministar inostranih poslova Nikolas Maduro savjetovao mi je da zatvorim taj konzulat, to ćemo i učiniti, u Majamiju neće više biti našeg konzulata", kazao je Čaves, koji je protjerivanje Akostine nazvao "još jednom demonstracijom uobraženosti jenkijevske imperije".

"Iranska prijetnja"

Početkom decembra TV kanal na španskom jeziku "Univision" emitovao je dokumentarac "Iranska prijetnja" u kom se, između ostalog, tvrdilo da je Akosta, ranije službenica ambasade u Meksiku održavala kontakte sa Kubancima i Irancima koji su pripremali kompjuterske napade na neke objekte SAD uz učešće radikalno nastrojenih studenata Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.

Citirajući audio i video materijal dobijen od studenata tog univerziteta, "Univision" je naveo da je Akosta tražila informacije o serverima atomskih centrala u SAD, navodi AP.

Čaves je pred poslanicima, takođe, rekao da će ukoliko izgubi na predsjedničkim izborima, to priznati prvi a da isto traži i od opozicije, prenio je Rojters.

"Ukoliko pobijedite na predsjedničkim izborima (zakazanim za 7. oktobar), možete biti uvjereni da ću vam predati predsjedničku lentu", rekao je Čaves obraćajući se poslaniku Mariji Korini Mačado, koja namjerava da se kandiduje ispred opozicije na predsjedničkim izborima.

Čaves je na čelu Venecuele 13 godina, kandidovaće se i na oktobarskim izborima za novi šestogodišnji mandat a prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja njegova popularnost je iznad 50 odsto.

Govoreći o svojoj borbi protiv bolesti, 57-godišnji Čaves je rekao poslanicima da je savladao rak poslije operacije u junu i četiri hemoterapije, kao i da mu je on pomogao da se preispita i promijeni.

"Mislim da mi je rak bio potreban. Zahvaljujem bogu što mi je poslao ovu bolest koja je pomogla da se zaustavim. Između ostalog da vidim, mislim i učim bolje", rekao je Čaves.

Rojters primjećuje da Čaves izgleda jače posljednjih nedjelja i da mu je kosa počela da raste poslije hemoterapije.

Na zasijedanje skupštine Čaves je došao u otvorenoj limuzini koju su bučno pozdravljali prolaznici na putu od predsjedničke palate Mirafjores do zgrade parlamenta, a Čaves je nekoliko puta zaustavljao vozilo kako bi se pozdravio sa muzičarima i plesačima.

Bonus video: