Identifikovani svi marinci koja su urinirali po mrtvim talibanima

Ta jedinica je poslata u Avganistan početkom 2011. godine, a vratila se u septembru ili oktobru
91 pregleda 0 komentar(a)
američki marinci, Foto: Telegraph.co.uk
američki marinci, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 13.01.2012. 19:41h

Sva četvorica marinaca koji su snimljeni kako se iživljavaju nad tijelima mrtvih talibana u Avganistanu, identifikovani su, saopštili su američki vojni istražitelji.Dvojica marinaca ranije su identifikovani i kriminalistička istraga Mornarice Sjedinjenih Američkih Država već je obavila razgovore sa njima, prenosi RTS.Imena vojnika, za koje se smatra da su snajperisti, nijesu objavljena.Navodi se da su bili u provinciji Helmand i da su iz bataljona u Kemp Ležen koji se nalazi u Sjevernoj Karolini.

Snimak je autentičan

Neimenovani zvaničnik rekao je u četvrtak uveče da vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu, autentičan, zbog čega je pokrenula istraga.

Na snimku na Jutjubu, koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Dvojica identifikovanih vojnika sa snimka pripadaju jedinici 3. bataljona, 2. mornaričkog puka, koji je učestvovao u brojnim borbenim i mirovnim misijama u Iraku, Avganistanu i bazi Gvantanamo na Kubi, kao i u gašenju požara u Ajdahu.

Bataljon je smješten u vojnoj bazi Ležen u Sjevernoj Karolini, u kojoj se nalazi oko 40.000 marinaca.

Ta jedinica je poslata u Avganistan početkom 2011. godine, a vratila se u septembru ili oktobru, prenose mediji.

Predsjednik Avganistana Hamid Karzai oštro je osudio događaj zabilježen na video snimku i nazvao ga nehumanim činom.

Sa svoje strane, međunarodne snage u Avganistanu (ISAF) su saopštile da vojnici koji se vide na snimku nisu više u Avganistanu, a da je snimljeni čin "neobjašnjiv i u suprotnosti sa visokim moralnim standardima" koji se očekuju od koalicionih snaga.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti taj incident.

Bonus video: