Tajni razgovori Sjeverne Koreje i Japana u Kini?

Japan i Sjeverna Koreja nisu održeli međuvladine razgovore od avgusta 2008.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 15:22h

Predstavnici Sjeverne Koreje i Japana održali su tajne razgovore u Kini za koje se vjeruje da je njihov prvi kontakt od smrti Kim Džong-ila, javili su japanski mediji, dok su pregovarači Južne Koreje i Kine imali danas zvaniči susret u Pekingu.

U sklopu serije diplomatskih kontakata južnokorejski predsjednik Li Mjung-Bak sastao se s kineskim rukovodiocima u Pekingu radi razgovora o očuvanju mira i stabilnosti na podijeljenom poluostrvu u vrijeme dok Sjever prolazi kroz delikatni period prenosa vlasti.

Japanska agencija Kjodo je, pozivajuće se na obavještene izvore, javila da je Hiroši Nakai, bivši ministar zadužen za pitanja otmica, razgovarao juče sa delegacijom iz Pjongjanga o sudbini japanskih državljana otetih tokom 1970-tih i 1980-tih od strane Sjeverne Koreje.

Dvije strane su, kako se vjeruje, takođe razgovarale o uslovima za obnovu međudržavnih pregovora, objavio je list Mainići dejli njuz.

Kineski predsjednik Hu Đintao je rekao Liju da je stabilnost korejskog poluostrva od od suštinske važnosti i zatražio od svog sagovornika da poboljša veze sa Sjeverom

Japanska vlada gleda na učešće predstavnika Sjeverne Koreje u razgovorima kao znak novih vlasti u Pjongjangu da su "možda zainteresovane za unapređenje odnosa sa Japanom kroz postizanje napredka o pitanju otetih", čije rješenje je uslov Tokija za normalizaciju odnosa, naveo je izvor.

Japan i Sjeverna Koreja nisu održeli međuvladine razgovore od avgusta 2008.

Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova je s druge strane saopštilo da je održan sastanak nuklearnih predstvnika Seula i Pekinga koji su razgovarali o problemu denuklearizacije Sjevera. Ti razgovori su održani u okviru Lijove posjete Kini, prenio je Rojters.

Od smrti Kin Džong-ila prošlog mjeseca, Peking je pozivao sve regionalne sile da nastave s naporima za obnavljanje razgovora s Pjongjangom o denuklearizaciju Sjevera u zamjenu za veću ekonomsku pomoć.

Kineski predsjednik Hu Đintao je rekao Liju da je stabilnost korejskog poluostrva od od suštinske važnosti i zatražio od svog sagovornika da poboljša veze sa Sjeverom.

Razgovori šest strana u kojima osim dviju Koreja učestvuju još Kina, SAD, Rusija i Japan, prekinuti su prije dvije godine, ali su krajem prošle godine učinjeni napori da dođe do njihovog obnavljanja. Međutim, osim opšte saglasnosti o neophodnosti njihovog održavanja nije postignut konkretan dogovor.

Nakon smrti Kim Džong-ila sve strane sada sa iščekivanjem očekuju da vide koji će kurs zauzeti novo rukovodstvo u Pjongjangu i da li je ono spremno da sjedne za pregovarački sto.

Bonus video: