Vlada Iraka traži od Kurda da izruče potpredsjednika

Iračka vlada pod vođstvom šiita danas je formalno zatražila da vlasti poluautonomne kurdske oblasti predaju istaknutog sunitskog političara, potpredsjednika Iraka Tarika al-Hašemija kojeg optužuju za terorizam
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 19:40h

Protiv al-Hašemija je optužnica podnijeta u decembru. Al-Hašemi je otišao na kurdski sjever Iraka pošto je i posljednji američki vojnik napustio tu zemlju.

Vlada ga optužuje da je predvodio jedinicu ubica koje su likvidirale vladine i bezbjednosne zvaničnike prije više godina, što je on negirao.

Suniti koji su imali povlašćen položaj u režimu Sadama Huseina, smatraju da je optužnica protiv al-Hašemija usmjerena protiv svih njih i da je cilj da budu marginalizovani.

Političke tenzije većinskih šiita i manjinskih sunita prati porast nasilja uz koordinirane bombaške napade na šiite, sa više desetina žrtava.

Portparol pravosuđa u kurdskom regionu je rekao da su tamošnje vlasti danas primile zahtjev iz Bagdada za izručenje al-Hašemija i 14 njegovih saradnika, ali nije rekao da li će se povinovati tom zahtjevu.

Kurdski region na sjeveru Iraka ima značajnu autonomiju - Kurdi imaju svoje bezbjednosne snage, a policija i vojska pod kontrolom premijera Iraka Nurija Al-Malikija tamo ne operišu.

Zato je Al-Hašemi praktično izvan domašaja Bagdada sve dok je gost svog šefa - predsjednika Iraka, Kurda Džalala Talabanija.

Bonus video: