Novi incidenti u Iraku

Pobunjenici su ispalili danas tri rakete na Zelenu zonu u Bagdadu, gdje je održavana vojna parada povodom 91. godišnjice vojske Iraka, izjavili su vojni zvaničnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 17:44h

Rakete su pogodile spoljnje djelove odlično utvrđene Zelene zone, u kojoj se nalaze ambasada SAD i zgrada parlamenta Iraka, a buka eksplozija mogla se čuti do mjesta gdje je parada održavana, prenijela je Agencija Frans pres.

Vojnoj paradi prisustvovao je i premijer Iraka Nuri al Maliki, ali nije pominjao jučerašnje napade na šiite u ovoj zemlji, kao ni raketni napad tokom vojne parade."Ovo je srećna prilika i poklapa se sa odlaskom američkih vojnika. Ova parada je poruka narodu da armija može da ga zaštiti", rekao je portparol ministarstva odbrane, general major Mohamed al Askari.Iračka vojska broji 280.000 pripadnika i u potpunosti je reformisana nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Parada se održava samo dan nakon najvećih napada na šiitsku većinu, u kojima je poginulo 78 ljudi, podesjećaju agencije.U Nasiriji visoki vojni zvaničnici prisustvovali su sahrani dvojice vojnika sunita koji su pokušali da spriječe napad na šiite.

"Da nisu žrtvovali svoje živote, broj žrtava bi bio mnogo veći", izjavio je pukovnik Satar Džabar al Rizi.Do obnavljanja tenzija između šiita i sunita u Iraku došlo je nakon podizanja optužnice protiv potpredsjednika Tareka al Hašemija koji je sunit.

Bonus video: