sumorna sudbina

Kodak pred bankrotom

"Kodak" je osnovan prije 131 godinu i nekada je spadao među vedeće američke korporacije, ali je doživio pad širenjem digitalne fotografije
0 komentar(a)
Kodak, Foto: Reuters
Kodak, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2012. 12:45h

Američki gigant fotografske industrije "Kodak" mogao bi da proglasi bankrot i zatraži sudsku zaštitu od povjerilaca u narednim sedmicamai, navode upućeni izvori.

"Kodak" je osnovan prije 131 godinu i nekada je spadao među vedeće američke korporacije, ali je doživio pad širenjem digitalne fotografije.

Firma vodi pregovore sa bankama o kreditu od milijardu dolara, koji bi joj omogućio da funkcioniše tokom procesa restrukturiranja.

"Kodakov" portparol je izjavio da kompanija "ne komentariše tržišne glasine i spekulacije", piše "Wall Street Journal".

Sam nagovještaj mogućnosti da "Kodak" bankrotira je znak sumorne sudbine kompanije koja je nekada dominirala u industriji filma, privlačila talentovane inženjere i ulagala ogroman novac u istraživanja koja su dovela do velikog napretka u tehnologiji snimanja slike

"Kodak" bi nastavio da plaća račune i normalno posluje tokom zaštite koju bi imao pod bankrotom. U tom slučaju, firma bi pokušala da proda neke od svojih tehnoloških patenata na aukciji koju bi kontrolisao sud.

Sam nagovještaj mogućnosti da "Kodak" bankrotira je znak sumorne sudbine kompanije koja je nekada dominirala u industriji filma, privlačila talentovane inženjere i ulagala ogroman novac u istraživanja koja su dovela do velikog napretka u tehnologiji snimanja slike.

"Kodak" je izumio digitalnu kameru 1975. godine, ali nikada nije uspio da unovči ovo tehničko dostignuće.

Tragajući za alternativama za svoje poslovanje s filmskom trakom, kompanija se tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka pokušala probiti na tržištu hemikalija, sredstava za čišćenje i aparata za medicinska testiranja, da bi se u posljednjih nekoliko godina okrenula komercijalnim printerima.

Nijedna od ovih poslovnih ideja nije donijela novac neophodan za ispunjavanje finansijskih obaveza prema povjeriocima. Ukoliko proglasi kontrolisani bankrot, "Kodak" bi mogao da eliminiše dio obaveza, ali održivost posla s printerima tek treba da se dokaže, što dovodi u pitanje sudbinu 19.000 zaposlenih.

Ovakva neizvjesnost nekada je bila nezamisliva u "Kodaku", koji je u prošlosti imao skoro monopolistički status na tržištu filma. Firma je tada kroz isplatu dividendi dijelila veliku zaradu sa radnicima, koji bi to slavili po restoranima, ili kupovinom novih automobila, piše "Wall Street Journal".