Tropske oluje dovode do velikih zemljotresa?

Katastrofalan potres jačine sedam stepeni na Haitiju je došao godinu i po nakon što su dva uragana i dvije tropske oluje pogodile ostrvo
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 11:20h

Studija na terenu naučnika Šimona Vdovinskog sa Unverziteta u Majamiju pokazala je da su tropski cikloni, uz uragane i tajfune koje nose sa sobom, možda povezani sa snažnim potresima koji su 2010. godine pogodili Haiti i Tajvan, prenosi Index.hr.

"Vrlo vlažno vrijeme s kišom je "okidač", kazao je Vdovinski i dodao kako takvo vrijeme pokreće hiljade odrona i drugih "kretanja" tla koje pomijera materijal sa Zemljine površine, a zatim prouzrokuje pomijeranje rasjeda", piše naučni magazin "Sajns dejli".

Vdovinski i njegovi kolege s Međunarodnog univerziteta u Floridi su analizirali podatke od potresa jačine veće od šest stepen na Tajvanu i Haitiju, i pronašli visoki stepen povezanosti tih snažnih potresa i vrlo vlažne sezone tropskih ciklona u periodu od četiri godine.

Nakon tajfuna Morakot, Herb i Flosi u četiri godine su se događali snažni potresi u planinskom području Tajvana. Nakon tajfuna Morakot 2009. godine su uslijedila dva potresa jača od šest stepeni tokom te i 2010. godine.

Tajfun Herb iz 1996. je dvije godine kasnije "donio" potres jačine 6,2 stepena, kao i potres od 7,6 stepeni godinu kasnije. Nakon tajfuna Flosi, 1969, tri godine kasnije regiju je pogodio potres jačine 6,2 stepeni.

Katastrofalan potres jačine sedam stepeni na Haitiju je došao godinu i po nakon što su dva uragana i dvije tropske oluje pogodile ostrvo u razmaku od samo 25 dana.

Nakon ovog istraživanja, u potrazi za potvrdom teorije, naučnici se "sele" u druga područja koja su pogodili snažni potresi, na Filipine i u Japan, a u kojima su takođe česte tropske oluje.

Bonus video: