VOJSKA IZNAD SVEGA

Seul: Sjevernokorejska vojska sve jača

Južnokorejska armija ima oko 700 000 pripadnika, a ostajala bi brojčano podređena čak i uz podršku 28 000 američkih vojnika iz ovog regiona
0 komentar(a)
Vojska Sjeverne Koreje, Foto: Huffingtonpost.com
Vojska Sjeverne Koreje, Foto: Huffingtonpost.com
Ažurirano: 04.01.2012. 08:06h

Vojska Sjeverne Koreje sve je jača, iako se ekonomija te zemlje nalazi na ivici kolapsa, objavila je danas nezavisna analitička grupa iz Seula, pozivajući na preduzimanje mjera za eliminaciju prijetnje od zemlje koja je do sada dva puta testirala atomsku bombu.

Dvije sedmice poslije smrti lidera Kim Džong Ila, Sjeverna Koreja je potvrdila da će ostati vjerna politici "vojska iznad svega".

Korejski ekonomski istraživački institut saopštio je da je Sjeverna Koreja u 2011. godini imala vojsku od 1,02 miliona vojnika i rekordan broj tenkova, ratnih brodova i artiljerijskih oruđa za protivvazdušnu odbranu.

"Depresivna realnost je da ne bi bilo pogrešno reći da je sjevernokorejska armija jača od južnokorejske, na osnovu najnovijih podataka iz 2011. godine", navodi institut.

U izvještaju se dodaje da je "jedini način da se spriječi preventivni napad jsevera taj da se jasno stavi do znanja da će takva akcija na jugu biti shvaćena kao uvod u totalni rat i da se uzvrati bez obzira na prirodu agresije, čak i ako je riječ o manjem, regionalnom gerilskom ratu".

Pjongjang ima manje borbenih aviona nego 1986. godine, ali je njegova vazdušna moć povećana nabavkom aviona MiG-29 od devedesetih godina prošlog vijeka.

Država je povećala i broj podmornica, navodi institut. Analitičari napominju da je većina sjevernokorejskih kopnenih borbenih vozila zastarjela i da ta zemlja zbog nedostatka goriva ne bi mogla da vodi dugu vojnu kampanju.

Južnokorejska armija ima oko 700 000 pripadnika, a ostajala bi brojčano podređena čak i uz podršku 28 000 američkih vojnika iz ovog regiona.