Romni: SAD neće dati ni dolara eurozoni

Romni, bivši guverner Masačusetsa, kazao je da je svjestan da bi kolaps Evrope imao „ogromne posljedice” na svjetsku ekonomiju
0 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Wn.com
Mit Romni, Foto: Wn.com
Ažurirano: 03.01.2012. 20:54h

Jedan od kandidata iz redova republikanaca na izborima za američkog predsjednika, Mit Romni, rekao je italijanskom listu „La stampa“ da Evropa mora riješiti dužničku krizu eurozone bez američke pomoći.

„SAD mora brinuti o sopstvenoj krizi i neće dati ni dolara da spase Evropu“, ispričao je Romni za pomenuti list, prenijela je agencija Rojters.

Romni, bivši guverner Masačusetsa, kazao je da je svjestan da bi kolaps Evrope imao „ogromne posljedice” na svjetsku ekonomiju i da je u interesu Vašingtona da to izbjegne.

„Međutim, nije naš posao da izbjegavamo (krizu eurozone). Evropljani su dužni da riješe svoju krizu sa svim sredstvima koja su im na raspolaganju“, rekao je Romni i dodao: „Njemačka, Francuska i Italija imaju resursa da otplate svoje dugove, riješe krizu povjereništva, investiraju i ponovo zabilježe rast - najbolje bi bilo kroz pravu tržišnu ekonomiju“.

Republikanci u američkoj državi Ajova juče su prvi birali stranačkog kandidata za predsjednika SAD na izborima naredne godine, a najviše šansi za osvajanje prve nominacije osim Romnija imaju Rik Santorum, Rom Pol i bivši predsjednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, koji iza sebe ima nekoliko afera, a što ide u korist Romniju.

Bonus video: