zveckanje oružjem

SAD odbacuju upozorenje Irana, ali ne žele sukob

"Niko u ovoj vladi ne želi sukob zbog Hormuškog prolaza. Potrebno je sniziti temperaturu", rekao je portparol Pentagona, Džordž Litl
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 21:26h

Pentagon je odbacio upozorenje Irana zbog najave povratka američkog nosača aviona u Persijski zaliv, ističući da će američka ratna mornarica nastaviti planirano razmještanje svojih brodova u Zalivu, ali i naglasio da ne želi sukob s Iranom oko plovidbe Hormuškim prolazom.

Portparol Pentagona Džordž Litl rekao je da će SAD, uprkos Iranskoj prijetnji vojnom akcijom, nastaviti da upućuje nosače aviona u Persijski zaliv radi zaštite slobodne plovidbe, regionalne stabilnosti i podrške operacijama američkih snaga.

"Naš je interes siguran prolaz brodova Hormuškim prolazom. To je naša nada. Niko u ovoj vladi ne želi sukob zbog Hormuškog prolaza. Potrebno je sniziti temperaturu", rekao je Litl.

Iran je prošle nedjelje zaprijetio da će zatvoriti Hormuški prolaz, ključni pomorski put kojim prolazi trećina svjetske nafte (koja se prevozi tankerima), ako Zapad uvede sankcije na izvoz iranske nafte.

"Naš promet kroz Hormuški prolaz nastavlja se u skladu sa međunarodnim pravom, koje garantuje našim plovilima slobodu prolaska", rekao je Litl

"Razmještanje američkih vojnih snaga u regiji Persijskog zaliva nastaviće se kao što je to bilo decenijama. Naš promet kroz Hormuški prolaz nastavlja se u skladu sa međunarodnim pravom, koje garantuje našim plovilima slobodu prolaska.

Mi smo privrženi zaštiti slobodne plovidbe kao temelju globalnog napretka, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih naše vojne snage djeluju u regiji", istakao je Litl u saopštenju.

Prema podacima američke Agencije za energiju, Hormuškim prolazom dnevno prođe gotovo 17 miliona barela nafte, što je u 2011. bilo oko 35 posto svjetske nafte prevožene tankerima, ili gotovo 20 posto nafte kojom se trguje u svijetu.

Iran upozorio SAD da ne vraćaju nosač aviona u Persijski zaliv

Iran je upozorio Sjedinjene američke države da ne vraćaju nosač aviona "u region Persijskog zaliva"

"Islamska republika Iran neće ponovo upozoravati", rekao je general Ataolah Salehi, komandant iranske vojske, prenosi državna agencija IRNA.

"Iran neće ponovo upozoravati", rekao je general Salehi

Salehi je rekao da da Iran neće preduzeti nikakav iracionalni potez, ali ima u planu niz mjera protiv prijetnji.

Iranske vlasti govore o nosaču aviona "John C. Stennis", koji je prošle sedmice napustio zaliv kao dio Mornaričke 5 flote.

Galerija

Preporučujemo za Vas