Nova godina, nova i rukovodstva: 59 država izlazi na izbore u 2012.

U svijetu ima 193 države, što znači da će trećina svijeta u 2012. dobiti nove garniture rukovodstva
0 komentar(a)
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Ažurirano: 02.01.2012. 14:51h

Prošla godina biće zapamćena kao godina istorijskih promena, posebno u arapskom svijetu, kao i godina krize u Evropi, dok će 2012. biti godina izbora.

Izbori će se u idućoj godini održati u 59 zemalja, bili oni lokalni, parlamentarni ili predsjednički. U svijetu ima 193 države, što znači da će trećina svijeta dobiti nove garniture rukovodstva.

Gledajući globalno, te promjene mogle bi da se odraze na 53 odsto svjetske populacije, koja je odgovorna za polovinu svjetskog bruto proizvoda. Veliki dio promjena mogao bi da se dogodi u najmoćnijim zemljama svijeta.

U četiri od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN moglo bi doći do promjene vlasti - Rusiji, Kini, Francuskoj i SAD. Te četiri države odgovorne su za 40 odsto bruto proizvoda u svijetu.

U Kini dolaze novi ljudi na čelna mjesta, a 70 odsto kadrova u vođstvu Komunističke partije biti zamijenjeno. Ipak, tu neće biti iznenađenja, pošto se vjeruje da će Hu Đintaoa i Ven Đabaoa zamijeniti Si Đinping i Li Kećang, koji su sada njihovi zamjenici.

Izbori u Rusiji su najlakše predvidivi, pošto će premijer Vladimir Putin još jednom postati predsjednik, ocjenjuje analitičar CNN-a i dodaje da je, ipak, prvi put poslije mnogo vremena, u Rusiji prihvatljiva kritika Kremlja.

Što se Vašingtona tiče, krajem 2012. predstoje predsjednički izbori. Izbora će u 2012. biti i u Venecueli, Meksiku, Egiptu, Tajvanu i Keniji.

Na nekima od njih biće samo smijenjeni kadrovi istih stranaka, dok će drugi biti prilika za suštinske debate o budućem kursu zemlje. To bi, ocjenjuje CNN, moglo da znači da će idućih nekoliko godina obilježiti drugačija Evropa, Kina ili Amerika.

CNN ne pominje, ali izbora će biti i u Srbiji, bez sumnje od značaja i za širi region.

Bonus video: