Lokalizovan požar u Čileu, uništeno 5% površine nacionalnog parka

Park Tores del Paine, površine 230.000 hektara, godišnje posjeti 100.000 ljudi. Park je u požaru ostao bez pet odsto površine
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 16:25h

Požar koji je za pet dana uništio hiljade hektara nacionalnog parka u čileanskoj Patagoniji, obuzdan je i "stabilizovan" tokom vikenda.

Zvaničnici očekuju da će posljednja žarišta ugasiti "u narednim satima ili danima".

"Zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca i boljim vremenskim uslovima, požar (u parku) Tores del Paine je stabilizovan", poručio je čileanski predsednik Sebastijan Pinera na Tviteru.

U požaru u parku Tores, 3.000 kilometara južno od Santjaga, od utorka uveče uništeno je 12.795 njegovih hektara, kazao je direktor Nacionalne kancelarije za hitne situacije Visente Nunjes i dodao da je zaustavljeno napredovanje vatrene stihije.

Tri od šest žarišta požara obuzdana su u subotu i okružena zonama bez vegetacije.

"Radimo na drugim žarištima, nadamo se da smo uspjeli da odsiječemo vatru i da ćemo u narednim satima ili danima imati sva žarišta pod kontrolom", kazao je u nedjelju čileanski ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Inspeter.

Povoljni vremenski uslovi u nedjelju pomogli su naporima blizu 600 vatrogasaca, vojnika i šumskih čuvara u borbi protiv vatrene stihije.

Jedan mladi izraelski turista uhapšen je u subotu u Čileu zbog sumnje da je izazvao požar.

Izraelac star 23 godine je uhapšen zbog izazivanja požara, "vjerovatno iz nehata", saopštio je tužilac južnog čileanskog regiona Magelan Huan Melendes.

Napredovanje vatre koja je uništila oko 5 odsto površine parka, usporila je kiša, a vjetar je oslabio što olakšava rad 500 vatrogasaca, vojnika i šumskih čuvara.

Park Tores del Paine, površine 230.000 hektara, godišnje posjeti 100.000 ljudi. Park je u požaru ostao bez pet odsto površine.

Zatvoren je u četvrtak, poslije evakuacije 700 ljudi, većinom turista.

Izraelski turista Rotem Singer (23) i njegova porodica porekli su da je on izazvao veliki šumski požar u nacionalnom parku u Čileu, tvrdeći da su vlasti te zemlje napravile od njega žrtveno jagnje.

"Nisam to bio ja. Navodno sam priznao, ali se to nije stvarno desilo", rekao je Singer za izraelski vojni radio dok njegovi rođaci u Izralu tvrdi da on nije moga izazvati požar.

Singer je uhapšen u subotu pod sumnjom da je izazvao požar, jer nije ugasio rolnu toalet papira koji je zapalio.

Čileanski tužilac Huan Melendez rekao je da je Izraelac priznao šta se desilo, ali on tvrdi da je nevin i njegov otac je pokušao da objasni da je bio kilometrima daleko od vatre kada su ga prijatelji probudili.

Galerija

Bonus video: