Sirija: U protekla 24 sata ubijena 32 civila

Opozicioni Nacionalni savjet spasa Sirije i Nacionalno koordinaciono tijelo za demokratske promjene u Siriji potpisali su sporazum o tranziciji poslije svrgavanja Asada
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 18:29h

Oko 32 civila ubijeno u protestima u Siriji, u protekla 24 časa. Snage bezbjednosti rastjeruju desetine hiljada demonstranata. UN traže bezbjednost za posmatrače.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su protiv učesnika protesta upotrijebljene tzv. bombe sa ekserima, suzavac i šok-bombe, ali i bojevi meci. Ovi izvještaji ne mogu da se provjere, jer stranim novinarima nije dozvoljen ulaz u Siriju.

Ujedinjene nacije objavile su da od vlasti u Damasku očekuju da obezbijede neometan pristup posmatračima Arapske lige.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavila je da su velike demonstracije potresle sjeverozapadnu provinciju Idlib.

U predgrađu Damaska - Dumi povrijeđeno je najmanje 24 ljudi, kad su snage bezbjednosti upotrijebile bombe s ekserima u namjeri da prekinu proteste.

Hasan Abdel Azim navodi da je sporazum potpisan s ciljem „da se spriječi strana vojna intervencija kakva je u Libiji, i zaštite civili od autokratske vlasti Asada“

U sjedištu Arapske lige u petak, 30. decembra uveče, opozicioni Nacionalni savjet spasa Sirije (NCS) i Nacionalno koordinaciono tijelo za demokratske promjene u Siriji (NCB) potpisali su sporazum o tranziciji poslije svrgavanja s vlasti predsjednika Asada.

U sporazumu su navedena politička i demokratska pravila koja će važiti tokom tranzicionog perioda i određeni važni parametri za budućnost Sirije „kako bi bilo obezbijeđeno da se prema domovini i svakom građaninu ponaša s poštovanjem“, i utvrđene osnove za izgradnju građanskog demokratskog društva.

U sporazumu NCS-a i NCB-a su navedena politička i demokratska pravila koja će važiti tokom tranzicionog perioda i utvrđene osnove za izgradnju građanskog demokratskog društva

Predsjedavajući NCB, Hasan Abdel Azim, navodi da je sporazum potpisan s ciljem „da se spriječi strana vojna intervencija kakva je u Libiji, i zaštite civili od autokratske vlasti Bašara al-Asada“.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je od marta, kad su počeli protesti protiv sirijskog predsjednika, poginulo više od 5.000 ljudi, dok Asadova vlada tvrdi da su nasilje u zemlji pokrenule naoružane terorističke bande, uz pomoć iz inostranstva.

Bonus video: