Islamistička država Irak odgovorna za 16 napada u Bagdadu

Na meti napada u četvrtak bili su uglavnom šiitski djelovi grada, mada je pogođeno i nekoliko sunitskih opština
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 09:27h

Grupa Islamistička država Irak povezana sa Al Kaidom preuzela je odgovornost za 16 koordinisanih napada u Bagdadu u kojima je poginulo 69 ljudi, saopštio je američki centar za nadgledanje islamističkih sajtova.

Centar je prenio saopštenje islamističke grupe u kojem su navedeni detalji o jednom od napada koji se prošlog četvrtka dogodio u Bagdadu, u kvartu Karada. Pokret povezan sa Al Kaidom je najavio da će kasnije dati objašnjenja i o ostalim napadima u glavnom gradu Iraka, u kojima je povrijeđeno skoro 200 ljudi.

"Islamistička država Irak zna gdje treba da napadne i mudžahedini neće ostati skrštanih ruku u trenutku kada se pokazuje zla priroda pogubnog iranskog programa u Iraku", navodi se u saopštenju Islamističke države Irak.

"Serija specijalnih napada je sprovedena kako bi se pružila podrška sunitima u zatvorima i u cilju osvete za pogubljene zarobljenike", navela je Islamistička država Irak

Prošlonedjeljni napadi najkrvaviji su u posljednjih nekoliko mjeseci u Iraku, a desili su se samo nekoliko dana pošto su posljednji američki vojnici napustili zemlju i usred velike krize u vladi između šiitskih i sunitskih političara, koja je podstakla rast sektaških tenzija.

Šiitska vlada premijera Nurija al-Malikija optužila je nedavno potpredsjednika Iraka Tarika al-Hašemija, najvišeg sunitskog lidera u zemlji, da je predvodio grupu koja je prije pet godina napadala vladine zvaničnike, tokom sektaškog rata. Vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje.

Na meti napada u četvrtak bili su uglavnom šiitski djelovi grada, mada je pogođeno i nekoliko sunitskih opština.

"Serija specijalnih napada je sprovedena kako bi se pružila podrška sunitima u zatvorima i u cilju osvete za pogubljene zarobljenike", navela je Islamistička država Irak.

Bonus video: