Sirijska opozicija poziva UN da podrži plan Arapske lige

Sirijski opozicioni Nacionalni savjet pozvao je UN da podrže mirovni plan Arapske lige pošto snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu nastavljaju da granatiraju pobunjene gradove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 09:22h

Lider sirijskog opozicionog Nacionalnog savjeta Burhan Galiun pozvao je "spoljni svijet " da pomogne u zaustavljanju, kako je rekao, "varvarskog masakra" - piše britanski dnevnik Dejli Telegraf.

"Pozivam Arapsku ligu da od Savjeta bezbjednosti UN zatraži usvajanje plana kako bi bile povećane mogućnosti njegove uspješnosti i izbjegavanja da režim dobije šansu da ne izvrši svoje obaveze. Varvarski masakr mora prestati odmah", rekao je Galiun.

Posmatračka misija Arapske lige treba danas da stigne u Damask kako bi nadgledala sprovođenje mirovnog plana usaglašenog krajem oktobra.

Prema planu, sirijska vojska treba da se povuče sa gradskih ulica, da budu oslobođeni politički zatvorenici i održavanje razgovora sa opozicijom.

Prethodnica posmatračke misije, na čijem je čelu pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Nabil al-Arabi, stigla je 22. decembra u Siriju.

Sirijska vlada je krajem sedmice saopštila da je tokom devetomjesečnih nemira poginulo ukupno 2 000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Međutim, UN navode da je od početka nemira u Siriji poginulo više od 6.500 ljudi.

Bonus video: