U Vitlejemu gužva uprkos krizi i arapskom proljeću

Ovaj Božić slavimo u nadi da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti pravo na samoopredjeljenje i ustanovljenje naše demokratske, sekularne palestinske države na palestinskoj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 12:20h

Hiljade hrišćanskih vjernika, koji u nedjelju slave Božić, počeli su da se okupljaju jutros u Vitlejemu na Zapadnoj obali, gdje se, prema Bibliji, rodio Isus Hrist.

Vjernici i turisti su se okupili oko 15 metara visoke božićne jelke na Trgu Manger, a centralni dogadjaj biće ponoćna misa u Crkvi Hristovog rođenja.

Izraelsko ministarstvo turizma očekuje 90.000 turista za praznik i navodi da je njihov broj iznenadjujuće veliki s obzirom na burna dešavanja u arapskom svijetu i ekonomsku krizu.

Gradonačelnik Vitlejema Vitor Batarseh izrazio je nadu da će ovogodišnje slavlje približiti Palestince sticanju državnosti.

Mirovni pregovori sa Izraelom su u fazi prekida, a Palestina je ove godine podnijela zahtjev za prijem u članstvo Ujedinjenih nacija i postala je članica organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

"Ovaj Božić slavimo u nadi da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti pravo na samoopredjeljenje i ustanovljenje naše demokratske, sekularne palestinske države na palestinskoj zemlji. Zato je ovaj Božić jedinstven", kazao je Batarseh.

Vitlejem, koji se nalazi na teritoriji palestinske samouprave, sa tri strane je okružen visokim zidom koji su podigli Izraelci da bi, kako tvrde, spriječili napade palestinskih ekstremista. Palestinci tvrde da zid šteti njihovoj ekonomiji.

Broj hrisćana na Zapadnoj obali je u padu. Dok neki odlaze iz ekonomskih razloga, mnogi to objašnjavaju ugroženošću zbog muslimanske većine.

Hrišćani su većinu izgubili i u Vitlejemu, gdje danas muslimani čine više od dvije trećine od 50.000 stanovnika.

Ipak, danas je grad pun hrišćana, turista i vjernika.

"Prvi put sam u Vitlejemu i divan je osjećaj biti ovdje u Hristovom rodnom mjestu na Božić", rekao je 49-godišnji Indijac Abraham Raj.

Bonus video: