Meksiko: Obračuni narkokartela dominiraju medijima

Jedan od provokativnih poteza bilo je slanje snimka mučenja i ubistva vojnika državnoj televiziji, što je izazvalo bijes javnosti
58 pregleda 0 komentar(a)
Meksiko, narkokartel, leševi, Foto: TotallyCoolPix.com
Meksiko, narkokartel, leševi, Foto: TotallyCoolPix.com
Ažurirano: 24.12.2011. 08:38h

Kad narkokarteli stignu u neki meksički grad, prvo započnu psihološki rat protiv stanovništva putem medija, najčešće kroz snimke slučajeva ekstremnog nasilja koji imaju za cilj da se posije strah među građanima, piše Al Džazira Balkan.

Jedan od gradova u kojem se to desilo je Cuernavaca, nekada popularna turistička destinacija, a danas bojno polje zaraćenih lokalnih bandi.

Dvadesetogodišnja Nora Franco protestuje protiv sukoba narkokartela, tijela zamotanog u traku kojom policija obilježava mjesto zločina.

Kada je počela da prima prijeteće SMS poruke i sluša o otmicama, znala je da njen grad nikad više neće biti isti. A onda se desilo nešto još strašnije – bande su ubile dvojicu njenih bliskih prijatelja.

Nasilje je izbilo 2009, kada je vojska ubila narkobosa Artura Beltrana Leivu i započela krvavi rat protiv kartela.

Tada su suprotstavljene bande pokrenule i jezivu kampanju. Svoje poruke šalju na različite načine: od transparenata do vješanja tijela na glavnim mostovima, kako bi izazvali strah i paniku.

Snimci ubistava ili pokolja svakodnevno dominiraju medijima

Kako bi pokazali da su sofisticirani, okrenuli su se internetu, gdje često objavljuju snimke odrubljivanja glava i mučenja. Ipak, najdramatičniji način koji koriste za širenje svoje poruke su lokalne i državne televizije.

Snimci ubistava ili pokolja svakodnevno dominiraju medijima. Jedan od provokativnih poteza bilo je slanje snimka mučenja i ubistva vojnika državnoj televiziji, što je izazvalo bijes javnosti.

Ljudima poput Nore najteže je što su se našli usred njihovog rata. Iako je njen protest miran, Nora obećava da će nastaviti sa demonstracijama sve dok se mir ne vrati u njen grad.

Pogledajte samo neke od slika obračuna sa narko kartelima u Meksiku >>>

Bonus video: