Na Filipinima stanje nacionalne katastrofe, vlada šalje kovčege

Strahuje se da će broj nastradalih rasti kako budu izvlačena tijela iz mora i mulja
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 10:06h

Vlada Filipina poslala je danas više od 400 kovčega u dva grada najteže pogodjena poplavama na jugu zemlje, gdje je broj mrtvih dostigao skoro 1.000 ljudi.

Prema najnovijem bilansu, najmanje 957 je poginulo a 49 se vodi kao nestalo u tropskoj oluji koja je tokom proteklog vikenda pogodila jug Filipina.

Strahuje se da će broj nastradalih rasti kako budu izvlačena tijela iz mora i mulja u gradovima Iligan i Kagajan de Oro, na ostrvu Mindanao, najviše pogodjenim nevremenom.

Predsjednik Filipina Beninjo Akino proglasio je stanje nacionalne katastrofe, a humanitarne organizacije pristižu u pomoć nastradalim.

Akino, koji je danas posjetio pogodjena mjesta, rekao je da će ovaj proglas pomoći lokalnim vlastima da brzo dodju do sredstava za obnovu i održati stabilnim cijene osnovnih namirnica.

On je rekao da će vlada učiniti sve da se ne ponovi ovakva tragedija i da će biti izvršena procjena o tome šta je pogrešno urađeno i zašto je toliko mnogo ljudi nastradalo kada se znalo dosta unapred da će jako nevrijeme zahvatiti tu oblast.

Ban Ki Mun izrazio zabrinutost

Najviše pogodjena oblast Filipina nalazi se na oko 800 kilometara od prijestonice Manile, koja do sada uglavnom nije bila na udaru tajfuna.

Nekoliko mrtvačnica u najpogođenijim gradovima nemaju dovoljno kovčega i formaldehida potrebnog za balsamovanje. Humantiarne organizacije šalju pozive za flaširanu vodu, ćebad, šatore i odjeću koji su potrebni mnogim od 45.000 raseljenih smještenih u prenatrpanim centrima za evakuaciju.

U Manili su pripadnici mornarice natovarili jedan brod sa 437 bijelih drvenih kovčega da pomognu lokalnim vlastima da sahrane ogroman broj mrtvih. Takođe su poslati kontejneri sa hiljadama flaša vode.

Organizacija UN za hranu poslala je avionom tri tone proteinskih biskvita kao i vodu, ćebad i šatore za oko 75.000 ljudi. Nedostatak vode je i dalje veliki problem u dva najpogodjenija grada.

U Njujorku je generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio zabrinutost zbog poplava na Filipinima, prenio je zamenik portparoa UN Farah Hak i dodao da su UN spremne da pomogne filipinskoj vladi u otklanjanju posljedica ove katastrofe.

Bonus video: