U sukobima u Siriji ubijeno 15 civila i šest vojnika

Asad je naveo da je Sirija "prihvatila predloge koji su joj podnijeti jer je u njenom interesu da svijet sazna šta se dešava u Siriji"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 20:18h

U oružanim sukobima u Siriji danas je ubijeno najmanje 15 civila i šest vladinih vojnika, naveli su prodemokratski aktivisti.

Sirijska organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, navela je da su u sukobima u provinciji Homs uništena tri oklopna vozila, a svi koji su bili u njima su poginuli. Takođe je uništeno nekoliko kuća.

Od početka narodne pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Asada sredinom marta, prema procjenama UN, ubijeno je više od 5.000 ljudi.

S druge strane, izolovana Sirija, koja se suočava sa mogućim građanskim ratom, kako navodi agencija AP, mijenja kurs, i najvjerovatnije će dozvoliti posmatračima Arapske lige da uđu u zemlju.

Televizija Al-Arabija navela je, ne navodeći više detalja, da ima informaciju od katarskog premijera da će Asad potpisati sporazum kojim će posmatračima Arapske lige biti dozvoljen ulaz u zemlju.

Sirija je prošlog mjeseca pristala na plan Arapske lige, ali je do sada izbjegavala da ga primijeni.

Arapska liga dala je Damasku rok do srijede da potpiše protokol kojim će njenim posmatračima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, ili će se u protivnom obratiti najvjerovatnije Savjetu bezbjednosti UN, od koga će tražiti da preduzme konkretnu akciju čiji cilj će biti okončanje krvoprolića u Siriji.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenijela je danas izjavu Asada, koji je poslije susreta sa jednom iračkom delegacijom naveo da je Sirija "prihvatila predloge koji su joj podnijeti jer je u njenom interesu da svijet sazna šta se dešava u Siriji".

Sirija je u prošlosti već pristala na posmatrače, ali je Arapskoj ligi postavila uslove za to, što je ta organizacija odbila.

Bonus video: