Počinje suđenje Bredliju Meningu, vojniku koji je proslavio Asanža

Godinu dana trajala je tortura. Bradley Manning je 23 sata dnevno bio u samici, uz provjeru svakih pet minuta, a noću je bio go
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 14:07h

Godinu i po otkako je pritvoren, pred vojni sud je juče prvi put izašao američki vojnik Bredli Mening (Bradley Manning), zviždač koji je zaslužan za svjetski prodor Vikiliksa i Džuliana Asanža, kojem je dostavio hiljade povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata. Zahvaljujući 24-godišnjem vojniku, svijet je vidio kako američki vojnici pucaju po pobunjenicima u Bagdadu i ubijaju civile u povorci.

Mening je optužen za kazneno djelo pomaganja neprijatelju, dakle za izdaju, i za to djelo je moguće da sud izrekne i smrtnu kaznu, ali tužitelji, najavljuje se, najtežu kaznu neće tražiti. Optužen je i za kršenje Zakona o špijunaži, odnosno ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Nacionalna sigurnost

Njegovi advokati će nastojati da dokažu da njegovi postupci nijesu naškodili nacionalnoj sigurnosti. Dok je Džulijan Asanž postao međunarodna zvijezda, o običnom vojniku Meningu, čijom je zaslugom Vikiliks otkrio čak 250.000 diplomatskih dokumenata, malo se zna. Možda je zato i bilo moguće da u američkom zatvoru u bazi američkih marinaca "Quantico" trpi neviđenu torturu.

Bio je svakog dana zatvoren 23 sata u samici, noću je morao biti go, takav je morao i defilira pred stražarima, oduzimali bi mu odjeću pod izgovorom da moraju da spriječe samoubojstvo, svakih pet minuta morao je da se javlja stražaru... Njegova majka Sjuzan Mening, kad je vidjela koliko je propao fizički i psihički, zatražila je intervenciju britanskog ministra Vilijama Hejga pozivajući se na britansko porijeklo.

Ponižavanje u zatvoru

Američka vlada je dobila kritike i od posebnog izvjestitelja UN-a za zlostavljanje Huana Mendeza, kojem je dozoljeno da vidi Meninga i s njim razgovara samo u prisustvu čuvara!

Pentagon nije priznavao da Meninga drži u izolaciji, a Mendez je ocijenio da je zatvorenik izložen okrutnom i ponižavajućem mučenju. Zaređale su se i prozivke predsjednika Obame zbog toga, a svoju izjavu kako je kontraproduktivno i glupo tako tretirati Meninga položajem je platio portparol Bijele kuće P. J. Krouli. On je izjavio da oaka odnos prema zatvoreniku šteti američkom ugledu i položaju u svijetu, pozvao je na mudru primjenu sile i nakon toga je morao da podnese ostavku.

Mening, uhapšen u maju 2010. godine u Iraku, u aprilu ove godine je prebačen u lakši zatvor "Fort Leavenworth" u Kanzasu, a sudi mu se u vojnoj bazi u Marilandu, uz vrlo jake mjere osiguranja. Saslušanje bi moglo da traje pet dana.

Bonus video: