Sjeverna Koreja prekida program obogaćivanja uranijuma

Sjeverna Koreja je pristala da prekine program obogaćivanja urana u vojne svrhe. To je bio uslov koji je SAD odredio za nastavak pregovora o razoružavanju i pomoći u hrani
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 11:12h

Vašington će sa svoje strane isporučiti Sjevernoj Koreji 240.000 tona pomoći u hrani, javljaju novinska agencija "Yonhap" i dnevnik "Chosun Ilbo" iz Južne Koreje, citirajući neimenovani diplomatski izvor.

Sporazum je postignut nakon razgovora koje je vodio američki posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Robert King s zvaičnikom za Sjevernu Ameriku unutar sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova Ri Gunom u četvrtak i petak u Pekingu.

Pjongjang se obavezao na "preduzimanje početnih mjera oko denuklearizacije koje uključuju prekid programa obogaćivanja uranijuma", javlja južokorejska novinska agenija.

Sjevernokorejski režim je pristao, kako se čini, na stroži i transparentiji sistem provjere podjele pomoći u hrani, kao što je zahtijevao SAD kako bi se garantovalo da pomoć dobiju oni kojima je najpotrebnija a ne birokratija ili vojska.

SAD je zabrinut zbog opasnosti od preusmjeravanja pomoći u korist vojske i osoba bliskih diktatorskom režimu Kim Jong-ila.

Bonus video: