Indija: Od domaćeg alkohola umrle 102 osobe, desetine u bolnicama

Prije dvije godine u zapadnoj Indiji umrlo je najmanje 112 ljudi, a čak oko 60 miliona stanovnika Indije su alkoholičari
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 10:00h

Najmanje 102 osobe umrle su u okolnim selima Kolkate na istoku Indije, a desetine njih hospitalizovani su zbog konzumiranja pokvarenog prokrijumčarenog alkohola domaće proizvodnje, potvrdili su indijske vlasti.

Najamnici i ostali siromašni radnici iz sela Sangrampur, oko 30 kilometara udaljenog od Kolkate, počeli su da se razbolijevaju u utorak kasno naveče nakon što su popili alkohol u koji je bio dodan otrovni metanol, objasnio je lokalni sud.

Taj proizvod izaziva sljepilo i smrt u slučaju vrlo jake koncentracije.

Policija je uhapsila četiri osobe povezane sa proizvodnjom i distribucijom metanolom obogaćenog pića.

Od utorka do četvrtka broj preminulih dostigao je 102. Tri najbliže bolnice pune su pacijenata s teškim trovanjem.

U utorak naveče radnici su pokupovali piće za nešto manje od trećine cijene legalnog alkohola. Sjedili su i pili duž ceste koja prolazi pored pruge.

U jednom trenutku počeli su da povraćaju, uhvatila ih je strašna glavobolja, a na usta im je počela da izlazi pjena. Bijesni seljani uništili su trgovine ilegalnog alkohola.

Godišnje u Indiji od takvih pića umre na stotine osoba. Prije dvije godine u zapadnoj Indiji umrlo je najmanje 112 ljudi, a čak oko 60 miliona stanovnika Indije su alkoholičari.

Bonus video: