Tajm: "Demonstrant" ličnost godine

Na drugom mjestu liste je admiral Vilijam Mekrejven, trećem kineski umjetnik i disident Aj Vejvej, a na četvrtom predsjednik Budžetskog odbora Kongresa SAD Pol Rajan
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 16:03h

Američki časopis Tajm proglasio je za ovogodišnju ličnost godine "Demonstranta", tj. učesnike demonstracija širom svijeta - od Arapskog proljeća do pokreta "Okupirajmo Vol stri".

Prema definiciji lista Tajm, "ličnost godine" je neko ko je, bilo pozitivno ili negativno, uticao na dešavanja tokom protekle godine.

"Izgleda da je ljudima širom svijeta dozlogrdilo", kazao je urednik lista Rik Stendžel, a prenosi Rojters.

"Oni su negodovali, zahtijevali, nisu očajavali, čak i kada su odgovori stizali u oblaku suzavca i rafalu metaka. Bili su inkarnacija ideje da individualna akcija može da dovede do kolektivne, kolosalne promjene", naveo je on.

Svojim izborom, Tajm je želio da oda priznanje demonstrantima, jer su dali novo značenje snazi koju narod predstavlja.

Tajm podseća na su se demonstracije, započete na Bliskom istoku, proširile gotovo na svim kontinentima, dovodeći do promjene globalne politike.

Demonstranti u podužoj listi zemalja, poput Izraela, Indije, Čilea, Kine, Velike Britanije, Španije i Sjedinjenih Američkih Država, dovodili su svoje pokrete u vezu sa narodnim revolucijama koje su potresle Bliski istok.

Na drugom mjestu Tajmove liste je admiral Vilijam Mekrejven, šef amerčke komande za specijalne operacije, čiji su komandosi likvidirali vođu Al-kaide Osamu bin Ladena u maju u Pakistanu.

Na trećem mjestu je kineski umjetnik i disident Aj Vejvej, a na četvrtom predsjednik Budžetskog odbora Kongresa SAD Pol Rajan.

Posljednje, peto mjesto na listi pripalo je vojvotkinji od Kembridža Kejt Midlton koja se u aprilu udala za britanskog princa Vilijama.

Prošle godine Tajm je za ličnost godine izabrao osnivača popularne društvene mreže Fejsbuk Marka Zakerberga.

Bonus video: